Memur maaşı asgari ücrete göre yüksek ve adaletsiz dağıtılıyor
Türkiye’de devlet memuru maaşları, ekonominin durumuna ve ülkedeki genel ücret seviyelerine göre oldukça yüksek…
Devlet, aynı zamanda kamu hizmeti iş yükünün gerektirdiğinden çok fazla, yaklaşık 5.3 milyon memur istihdam ediyor.
Bu iki tespit,Türkiyedeki milyonlarca memur için haksız bir yargı olarak düşünülebilir
Ama bu bir gerçek!..
Gelin bu olguyu 2025 yılı verileri çerçevesinde inceleyelim:
-En düşük devlet memuru maaşı yaklaşık 44.000TL; ortalama devlet memuru maaşı ise 55.000TLdir. (En düşük memur maaşının % fazlası)
En düşük özel sektör çalışanı (asgari ücretli işçi) maaşı kabaca 22.000 TL; ortalama sigortalı çalışan maaşı ise 25.500 TL’dir. (Asgari ücretin fazlası)
Kamuda, bir kurumun en üst yöneticisi mevkiindeki genel müdürün maaşı 122.000₺’dir. (En düşük devlet memuru maaşının 2.75 katı)
Kamu-özel maaş tutarlarını karşılaştırırsak, en düşük devlet memuru maaşı, asgari ücretin yaklaşık 2 katı; ortalama devlet memuru maaşı ise, özel sektördeki ortalama maaşın 2.2 katıdır.
Kamu ve özel sektörde “en düşük-ortalama ve üst düzey” maaşlarla ilgili rakamların karşılaştırılması bize şunları anlatıyor:
-Gelir Dağılımı ve Refah Standardı:
Asgari ücret ile ortalama maaş arasındaki farkın yalnızca olması, özel sektörde yoğun bir “yoksul çalışan kitlesi” bulunduğunu ve orta sınıfın eridiğini gösteriyor.
Oysa genel olarak orta sınıfın güçlü olduğu ülkelerde, bunlar birbirine yakın değildir ve ortalama maaş, asgari ücretin p üzerindedir. Mesela Almanya’da asgari ücret 1700€ iken, ortalama ücret 2.900€ civarındadır.
En düşük devlet memuru maaşının asgari ücretin iki katı, ortalama memur maaşının ise ortalama işçi maaşının 2.2 katı olması; kamuda ve özel sektörde birbiriyle uyumlu, verimlilik temelli, hakkaniyete uygun ve yatay bir ücret politikası benimsenmediğini ortaya koyuyor. Aynı pozisyonda bulunan ve aynı görevi yürüten iki kişiden, devlette olanın özel sektördekinden 2 kat fazla maaş almasının “devlete kapağı atmış olmanın” dışında hiç bir rasyonel gerekçesi yoktur.
Özellikle alt kesimde çalışanlar, kamuda devlet eliyle ve politik himaye ile kayırılırken; özel sektördeki muadilleri........
© Karar
