menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Liderlerin sınavı: Beklenmedik olaylar

9 1
12.02.2024

Tanınmış yönetim eğitmeni John Kotter liderlerin üç temel fonksiyonunu şöyle sıralıyor: İkna edici bir vizyon ifade etmek, insanları bu vizyon etrafında toplamak ve onları bu vizyonu hayata geçirmeye motive etmek (1).

Şüphesiz, vizyonerlik liderlerin aranan en temel özelliklerinden biridir. Ancak liderlerin beklenmedik olaylar karşısındaki tepkileri de oldukça önemli. Beklenmedik olaylar karşısında tepkisiz kalmak veya yanış tepki vermek liderlerin vizyoner algısını gölgeleyebilir. Tersine, vizyoner görüntüsü zayıf olan liderlerin beklenmedik olaylar karşısında sergilediklerin sağlıklı tepkiler bu liderleri öne çıkarabilir.

Başlangıçta, vizyoner bir görünüm sergilemeyen Ukrayna lideri Volodymyr Zelensky’nin Rusya işgaline karşı gösterdiği tepki onu bir kahramana dönüştürdü. Aksine, İran rehine krizi, aslında vizyoner bir Başkan olan Jimmy Carter’ın siyasi kariyerinin sonlanmasına yol açtı.

CEO’lar zamanlarının 6’sını beklenmedik olaylara ayırmak zorunda kalıyor

Zamanlarının nasıl geçtiğini analiz etmek için 2018 yılında 27 büyük şirketin CEO’sunun katıldığı bir araştırma yapıldı. On beş dakikalık kesitlerle, günün 24 saati aktiviteler takip edildi (1).

CEO’ların zamanlarının ortalama yüzde 36’sını tepki modunda, yani gelişmekte olan olaylara yanıt vermeye harcadıkları görüldü. Bu gerçekten ciddi bir oran. Mecbur olmasalardı, CEO’lar büyük ihtimalle bu zamanı planlarını geliştirmeye, şirketin hedeflerine ulaşmasını sağlamaya ve organizasyonun geleceğiyle ilgili stratejik planlama yapmaya harcamayı tercih ederlerdi.

Planlamayı ve planlı çalışmayı önemseyen büyük şirketlerde böyle olduğuna göre, planlamaya gereken önemi vermeyen daha küçük şirket yöneticilerinin beklenmedik olaylara çok daha fazla zaman ayırdıklarını söylersek hata yapmış olmayız.

Beklenmedik olaylar

Beklenmedik olaylar şirket dışı veya şirket içi kaynaklı olabilir.

Hisse fiyatlarındaki büyük dalgalanmalar, rakiplerin sürpriz hamleleri, kritik tedarikçilerdeki anormal gelişmeler, kamusal düzenleyicilerin getirdikleri yeni önemli kurallar dış kaynaklı olaylara örnek........

© Karar


Get it on Google Play