menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İş yaşam dengesi

22 6
29.04.2024

Bazı kişisel gelişimciler ve sosyal medya ünlüleri, daha huzurlu bir yaşam için, iş yaşamını ve özel yaşamı birbirinden ayırmamızı, iş saatleri dışında işle ilgili konuları gündemden çıkarmamızı öneriyorlar.

Onlarca yıldır bu tavsiyeler yineleniyor ancak iş ve yaşam dengesi sağlanamıyor.

Büyük istifa ve sessiz istifa dalgaları

İş ve yaşam dengesizliğinin en önemli göstergelerinden birisi de “büyük istifa” ve “sessiz istifa” dalgaları.

İlk kez, Alman işletme profesörü Anthony Klotz tarafından kullanılan “büyük istifa” terimi, iş gücünün toplu göçüne işaret ediyor. ABD İşgücü İstatistikleri’ne göre, Aralık 2023'te ABD'de yaklaşık 3,4 milyon çalışan istifa etmiş (1).

İnsanlar; başarılarının, yeteneklerinin ve becerilerinin takdir edilmediği ve onay görmediği yerlerde çalışmakta zorlanıyorlar. Bu yüzden de istifalar sürekli artıyor.

Gallup'ın State of the Global Workplace 2023 raporu, dünya genelindeki çalışan bağlılığının yüzde 23 olduğunu açıklıyor. Çalışanların yüzde 59'u ise sessiz istifa modunda.

Büyük istifanın dip dalgası olan “sessiz istifa” kavramı, çok genel olarak “iş saatlerinde sadece tanımlı işi yapmak” olarak özetlenebilir. Daha geniş bakış açısıyla, “işte yapılması gerekenler dışında hiçbir şey yapmamak, özel hayatı korumak, daha az sorumluluk almak” şeklinde de ifade edilebilir (2).

Çalışanlar; yoğun mesai saatleri dolayısıyla iş ve özel yaşam dengesinin korunamaması, düşük ücret, iş tanımının net olmaması, kariyer basamaklarının açık olmaması gibi nedenlerle sessizce tepki gösteriyorlar.

Daha iyi koşullar için iş değişikliği yapanlarda da sorunların büyük oranda çözümsüz kaldığı anlaşılıyor. The Muse'un Y ve Z kuşağından 2 bin 500'den fazla çalışanla yaptığı araştırmada, yeni bir pozisyona geçenlerin yüzde 72'sinin huzursuzluğunun devam ettiği görülüyor. Sorun yüzeysel değil, daha iyi maaş veya daha düzenli mesai saatleri olmaktan uzak (1).

Japonya ve “ikigai” kültürü

İşgücü istikrarı denilince, akla ilk gelen ülke şüphesiz Japonya. Japonların........

© Karar


Get it on Google Play