Hukuk ve yabancı sermaye
Geçen haftaki “Asgari ücret tartışmaları” başlıklı yazıda asgari ücretin reel anlamda artması için; yatırımların artarak işsizliğin azaltılması gerektiğini, özellikle yabancı yatırımların gelmesinin en önemli koşullarından birinin öncelikle hukuki istikrar ortamına ihtiyacımız olduğunu şöyle ifade etmiştik:
“Hukuk ve adaletin olmadığı yerde alınacak tedbirler zaman kazandırsa da sorunlar çözümsüz kalır. AİHM ve AYM kararlarının uygulanmadığı, bireylerin ve kurumların mülkiyet haklarının ihlal edildiğine ilişkin bireysel başvurularının sonuçsuz kalacağını gördükleri ortamlarda alınacak önlemler beklenen sonucu getiremez. Mehmet Şimşek’in çabalarına rağmen yabancı kaynakların Türkiye’ye gelmemesinin en önemli sebebi bu olsa gerek.”
Bazı dostların ve okuyucuların geri bildirimlerinden yabancı sermaye ile ilgili iki konuda tereddüt yaşandığını gördüm.
İlk tereddüt yerli yatırımcılarla ilgili. Soru şu: “Hukuk, adalet yabancı için mi geçerli? Yatırım dediğini yerli yapamıyor mu?”
İkinci tereddüt Çin’le ilgili. Soru şu: “Çin’de hukuk var mı ki yabancı sermaye çekiyor?”
Yerli ve milli yatırım imkanlarımız yeterli değil mi? Yabancıya ihtiyacımız mı var?
Sadece Türkiye’nin değil, bütün ülkelerin yabancı sermayeye ihtiyacı var.
Dünya ekonomisinin lideri olan ABD, Çin, Hindistan ve Avrupa ülkeleri de dahil bütün ülkeler yabancı sermayeyi kendi ülkelerine çekmek için kıyasıya rekabet ediyorlar, en büyük yabancı sermayeyi de yine bu ülkeler çekiyorlar.
Özellikle Türkiye’de yeterli sermaye birikiminin olmadığını söylemek için detaylı bilgilere ve analizlere ihtiyaç olmadığı da çok açık.
Amerika’nın, Çin’in, Almanya’nın, Fransa’nın ihtiyacı........
© Karar
visit website