Güveni zedeleyen davranışlar
TDK sözlüğünde “güven”; “korku, çekinme ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusu, emniyet, itimat” olarak tanımlanıyor.
Güven duygusu, beşerî ilişiklerde ve yöneticilikte en önemli kavramlardan birisi…
HBR Türkiye’de yayımlanmış bir makalede (1) güven sarsıcı on davranışa yer verilmiş. Bu makalede yer verilmiş olanlarla birlikte önemli gördüğüm birkaç davranışa daha dikkatinizi çekmek istiyorum.
Güven duygusunun üç boyutu
Makaleye göre:
“Paydaşlarınızın kurumunuza güvenebilmesi için üç konuda ikna edici olmalısınız. Onları önemsediğiniz (empati), ihtiyaçlarını karşılayabildiğiniz (mantık) ve vaatlerinizi yerine getirebildiğinize (samimiyet) dair güven oluşturabilmelisiniz.”
Güven duygusunu zedeleyen davranışlar
1.Adalet ilkesine uymamak: Güvenin altın anahtarı adalet ilkesine titizlikle uymaktır. Adaletin olmadığı yerde aşağıda sayılı güven bozucu davranışlardan hiç birisi olmasa da güvenli bir ortamdan bahsedilemez.
2.Karar almaktan kaçınmak veya yanlış kararlar almak: Kararsızlık da çeşitli sebeplerle aceleyle yanlış kararlar almak da güven sarsar. Kararsızlıktan kaçınırken, doğru zamanda doğru kararların alınacağı bir karar süreci oluşturulmalıdır.
3.Önemsemeyip geçiştirmek: Muhatabınızın görüşlerini önemsemeyip baştan savmak, geçiştirmek duygusal boyutta güven sarsar. Görüşülen konu için zamana ihtiyacınız varsa, daha sonra görüşmek veya karar vermek üzere görüşmeyi erteleyin ama konuyu savuşturmayın.
4.Kahraman çalışanlara göre iş tasarlamak: İş modellerinin; sıra dışı, iş dışında yaşamı olmayan, iş kahramanları üzerine değil, gerçek hayatta var olan ve iş dışında sosyal yaşamı olan normal insanlara göre kurgulanması gerekir. Çalışanların özel yaşamlarını dikkate almayan modeller hem mantıksal hem duygusal olarak güven sarsar. Aksi durumda geçici başarılar kazanılsa da kalıcı başarılar sağlanamaz.
5.Yeniliklerin cazibesine kapılıp gerçeklerden uzaklaşmak (parlak........
© Karar
visit website