Belirsizliklerin dönüştürücü potansiyeli
Belirsizlik, olayların gerçekleşme ihtimalinin bilinemediği durumları ifade eder.
İhtimal hesapları matematik/istatistik biliminin konusudur. “Belirsizlik” terimi ihtimal hesabı yapılamaması durumunu ifade etmekle beraber, günlük kullanımda, düşük gerçekleşme ihtimali olan olaylar için de kullanılır.
Kurların belirsizliği, faizlerin belirsizliği, savaşlara bağlı pazar belirsizlikleri ekonomik birimlerin belirsizlik risklerinden bazılarıdır.
Gelişen finansal piyasalar, ekonomik belirsizliklerin oluşturacağı riskleri azaltmak için, “türev araç” ve “sigorta” mekanizmasını geliştirmiştir. Hatta sigorta sektörü o kadar gelişti ki “kar kaybı” sigortası bile üretildi.
Belirsizlik genellikle bir tehdit olarak algılanır. Bu sebeple koruma refleksi harekete geçer.
Bazen de belirsizlik yokmuş gibi davranmak da tercih edilebilir.
Öncelikle yapılması gereken belirsizliği olduğu gibi kabul etmektir. Bir adım sonrası belirsizliğin bazı fırsatları da içerebileceğini düşünmektir.
Şirket yönetimleri karar verirken bazen belirsiz durumlarla da karşılaşırlar.
Belirsizlikle baş etme veya bunu fırsata çevirme için uzmanlar dört öneride bulunuyorlar (1).
New York Üniversitesi profesörü James Carse tarafından geliştirilen “sınırsız oyun” yaklaşımı durumu farklı açıdan değerlendirme üzerine kurgulanmış. Carse, oynadığınız “oyunun” kurallarını, sınırlarını ve amacını değişmez şeyler olarak görmekten vazgeçmeyi öneriyor. Klasik oyuncuların “ya kazanacağım ya da kaybedeceğim” mantığı, kaygınızı daha da yükseltiyor. Sınırsız oyuncular ise, belirsizliği, oyunlarının bir parçası olarak kabul ediyor. İhtimal unsuru devreye girince, oyuncular kendi rollerine ve oyunun parametrelerine meydan okuyabiliyorlar.
Şunu kabullenelim: Alternatifler alışkanlıklarımız ve çevremizde gördüklerimizle sınırlı değil. Alışkın........
© Karar
visit website