Yeni Suriye’ye kredi vermek için ne lazım?
13 yıllık bir iç savaş, 1 milyona varan insan kaybı, yurtdışında milyonlarca mülteci ve yerini yurdu kaybetmiş kitleler, Esad ailesinin 50 yıllık baskı rejimi ile Suriye’yi zor ama çok zor bir gelecek bekliyor.
Tartışmalı bir boşanma süreci bile bir aileyi ve çevresindekileri toparlanması zor bir bunalıma iterken tarifi sözlere sığmayan bir travma sonrasında dünyanın dört bir yanına dağılmış 23 milyonluk bir ülkenin bugünden yarına toparlanması hiç kolay değil.
Kendilerinin de beklemediği bir hızda rejimi devirip, dün Toyota pikap üzerinde Şam’a ilerlerken bugün Suriye Devlet Başkanlığı koridorlarında tarumar edilmiş bir devleti yeniden kurmak gibi imkânsız bir görev var yeni Suriye yönetiminin karşısında.
Değeri pul olmuş Suriye lirasını ayağa kaldırmaktan gümrük kapılarında geçiş değil neredeyse suçlu belgesi muamelesi gören pasaportlarına yeniden itibar kazandırmaya, malını mülkünü yıllar önce terk etmiş kitlelerin o mülkler üzerinde hukuksuz şekilde oturanlarla hesaplaşmasına ve normalleşmeye kadar her biri birbirinden zor maddeler var.
Yeni Suriye bu kadar ağır sorunların altından nasıl kalkabilir diye düşünürken de facto devlet başkanı Ahmet Şara, Joe Hattab’a gerçek olamayacak kadar kapsamlı ve içeriği güçlü bir mülakat verdi. Mülakatın gücü demlenmiş ve içinde bulunduğu durumunda farkında gerçekçi bir zihinden süzülmesinden kaynaklanıyor.
Konuşmanın en sonundaki ifade aslında belki de en önemlisi:
“Önceliğimiz devlet zihniyetini kurmak olmalı. Devrimci bir zihniyet bir ülke inşa edemez. Devrim, bir rejimi devirmek için işe yarayabilir ama bir rejimi inşa etmek için uygun olmayan ajitasyon ve gerici davranışlar da devrimin parçasıdır. Bu nedenle bugün bizim için devrimin sona erdiğini söylüyorum.”
Neresinden bakarsanız büyük cümleler. Savaş, entrika, güç mücadelesi ve iktidar için sayısız cinayetle........
© Karar
