‘’Elitlerin bize saldırması haklı olduğumuzu gösterir’’
Popülist liderlerin yönettiği ülkelerde kişi başına düşün gelir hissedilir şekilde düşüyor ancak popülist liderler popülist olmayan liderlere göre iki kat daha uzun süre iktidarda kalıyor. Yani popülist siyaset ve yan etkileri sadece Türkiye’ye mahsus bir sorun değil, dünyanın neredeyse bütün demokrasileri bu sorundan muzdarip. Bunun nedenlerinin neler olabileceğine dair dünyanın en tanınan ekonomi uzmanlık dergilerinden American Economic Review’de bir araştırma yayınlanacak.
Adam Szeidl ve Ferenc Szucs isimi ekonomistlerin hazırladığı (A Model of Populism as a Conspiracy Theory - Bir Komplo Teorisi Olarak Popülizm Modeli) isimli araştırmaya göre popülist liderler, seçmenleri ekonomik olarak acı çektikçe iktidarlarını daha da güçlendiriyor. Trump’ın imzaladığı yeni vergi yasasına göre, refah piramidinin en alt sınıfındaki yüzde 40’lık kesim için yılda bin 500 dolara kadar varan yeni vergiler geliyor. Trump’ın gümrük uygulamaları da yine gelir seviyesi düşük olan insanları vurdu. Ama buna rağmen Trump gücünden hiçbir şey kaybetmedi.
Popülist tezlerin en temel argümanlarından birisi, her türlü güce sahip elitlerin ya da gizli güçlerin, ülkenin gerçek sahiplerine karşı amansız bir mücadele vermesi anlatısı. Üniversiteler, medya, sanayiciler ve muhalif siyasetçiler kendi menfaatlerini önceleyerek, halka ve elbette söz konusu lidere karşı amansız bir mücadele veriyor.
***
Bu temel anlatı gayet kolay anlaşılır ve seçmeni duygusal olarak rahatça yakalayacak basit bir mesaj. Macaristan’da Viktor Orban ülkenin yaşadığı tüm sorunların tercihe göre ya AB’den ya da Soros’dan geldiği mazeretiyle yıllardır seçmenlerini ikna edebiliyor. Almanya’daki aşırı sağcı........
© Karar
