menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hazreti Muhammed ve Şarlman: Roma’nın çöküşü ve İslam’ın yükselişi

30 0
17.06.2025

“Hazreti Muhammed ve Şarlman*” kitabının yazarı Henri Pirenne’nin temel tezi: Batı Roma İmparatorluğu, Germen kavimlerinin istilasıyla değil, Müslüman Devletlerin yükselişiyle çökmüştür.

Roma’nın kilisesini, kurumlarını, hukukunu, Latincesini, alt yapısını, şehirlerini, kültürünü ve ticaretini kısaca bütün medeniyetini benimsemek isteyen yani Romalılaşmak isteyen kuzeyli barbar kavimlerin asıl amacı Romayı yıkmak değildi.

Çünkü Germenler Roma’ya, Roma’yı yıkmak için değil Roma Vatandaşı olmak için saldırıyorlardı.

Öte yandan Arabistan’dan çıkan ve Roma İmparatorluğunun Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika topraklarını işgal eden Müslüman Araplar, kendi inançlarının ve değerlerinin üstünlüğüne inandıkları için Roma Değerlerinin peşinde değillerdi.

Bu özgüvenle, Roma’nın Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika bölgelerini fetheden Müslümanlar, buradaki halkları Müslümanlaştırmakla kalmadı zamanla Araplaştırdılar.

Kitabın diliyle söylersek: Germen Kralı Şarlman Romalılaşabilmek için Romayı işgal ederken; Hz. Muhammed, işgal ettiği Roma’da, halkları hem Müslümanlaştırdı hem de Araplaştırdı.

Bugün Arap diye bildiğimiz Güney Akdeniz ülkeleri Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas Halklarının etnik kökenleri içinde Araplığın payı %5 bile olmayabilir.

Peki birbirine zıt bu iki gelişme nasıl olabildi?

Henri Pirenne’den ilhamla:

Germen Kralları yeni bir din, dil ya da yeni kültür istemiyorlardı; aksine, mevcut güçlü ve kurumsallaşmış Roma Devletine entegre olmak istiyorlardı.

Ancak paradoksal bir şekilde, bu süreçte hem Hristiyanlaştılar hem de Latin dili ve kültürüyle biraz daha bütünleştiler.

Germenler, gerçekte bir yanılgı içindeydiler çünkü işgalleriyle, güçlü ve parlak bir medeniyete değil zayıflayan ve sönümlenen bir medeniyete dahil oluyorlardı.

Germen Krallar işgal ederek dahil olmak istedikleri Roma Medeniyetinin üstün idari yapısını ve kurumlarını benimseyip güçlenmeye ve Roma’yı güçlendirmeye çalışırken; işgalleriyle, Roma İmparatorluğunun mevcut idari ve kurumsal yapısını biraz daha zayıflattılar.

Germen Kralları, işgalleriyle Batı Roma İmparatorluğunu bir süre daha ayakta tuttuysa........

© Karar