Faiz indirimleri hangi derdin çaresi
Teorik olarak, bugün faizler F’dan 0’a düşürülse, bankalar bu indirimlerden çok büyük paralar kazanır; keza faizler F’dan p’e yükselirse bu defa bankalar çok büyük zararlar yazar.
Acaba son günlerde, banka genel müdürlerinin faiz indirim taleplerinin temelinde bu olgu mu yatıyor?
Peki yüksek faizlerin zarar verdiği ve faiz indirimlerinden yararlanacak diğer zümreler ve iş kolları kimlerdir?
Tek kelimeyle cevap: Borçlulardır.
Tüketici kredisi alanlar, kredi kartı bakiyesini taksitlendirenler ve finansal borçları yüksek işletmeler gerçekten de zor günler geçiriyorlar.
19 Trilyon altı yüz milyar TL kredi içinde konut kredilerinin payı %3’ün altına düşmüş; konut kredileri, bir zamanlar ’ün üzerindeydi.
Araba kredileri de adeta kurumuş: Binde üç.
İlginçtir, hem konut hem de araba işkolunda satıcılar, satış hacminden memnunlar ve faiz indirim taleplerini askıya almışlar.
Muhtemelen bu iki sektörde, iktisadi faaliyetlerin dışındaki bir olgu muhtemelen hanehalkı altınların değerindeki astronomik artış, talebi canlı tutmaya yetiyor.
“Faizlerin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda yatırım yapmak mümkün değil” diyen sanayiciler, Bankalardan sonra faizlerin inmesi için yoğun kampanya yürüten ikinci bir zümre.
Doğru gibi görünen bu ifade acaba ne kadar doğrudur?
Geçmişte yaptığım bir araştırmada 2003 - 2018 döneminde yapılan “sabit sermaye yatırımlarının ’ünün döviz kredileriyle finanse edildiğini” tespit etmiştim.
Türkiye Bankalar Birliği, “Proje Finansmanı İstatistikleri”ne göre tutarı en az yirmi milyon dolar ve vadesi de en az beş yıl olan projelere bankaların taahhüt ettiği kredi tutarlarının 100 milyar doları aştığı yıllar........
© Karar
