İşyeri bildirgesinde tereddüt edilen hususlar
Sosyal güvenlik mevzuatına göre işyerinde hizmet akdine tabi sigortalı çalıştırılmaya başlanılacak olması halinde, en geç sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarih itibariyle e-Devlet uygulamaları üzerinden işyeri bildirgesi düzenleyerek ilgili sosyal güvenlik merkezine gönderilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, şirket kuruluşu sırasında ticaret sicil memurluğuna yapılan bildirim SGK’ya da yapılmış sayıldığından, şirket kuruluşu sonrası sigortalı çalıştırsın veya çalıştırmasın yeni kurulan her şirket adına 10/3/2018 tarihinden itibaren SGK nezdinde otomatik işyeri dosyası tescil edilmektedir. Haliyle şirket kuruluşu sonrasında otomatik olarak SGK işyeri dosyası tescil edilen şirketlerin merkez adreslerinde sigortalı çalıştırmaya başlayacak olmaları halinde ayrıca işyeri bildirgesi düzenlemeksizin bu adreste çalışacak sigortalıların SGK bildirimlerini otomatik tescil edilen işyeri dosyasından yapmaları mümkün bulunmaktadır.
Bu şirketlerin merkez adresi dışındaki şubelerde sigortalı istihdam edeceği durumlarda ise en geç sigortalı çalıştırmaya başlanılacak tarih itibariyle düzenleyecekleri işyeri bildirgesini e-Devlet uygulamaları üzerinden SGK’ya göndermeleri icap etmektedir.
İşyeri bildirgesinde beyan edilen çalışmaya başlayacak sigortalı sayısının altında veya üzerinde işçi alınması sorun oluşturur mu?
İşyeri bildirgesinin düzenlenmesi aşamasında “Çalışmaya Başlayacak Sigortalı Sayısı” alanına sıfırdan büyük bir sayının yazılması zorunludur. ”Çalışmaya Başlayacak Sigortalı Sayısı” alanına 1 yazılmasına rağmen 1’den fazla sigortalının işe başlatılması veya ilerleyen tarihlerde ikinci, üçüncü veya daha fazla sigortalının işe alınması herhangi bir sorun yaşanmasına neden olmayacaktır.
İşyeri bildirgesinde beyan edilen çalışmaya başlayacak sigortalı sayısından daha az sayıda sigortalının işe alınması durumunda da konuya ilişkin ihbar veya şikâyet olmaması halinde herhangi bir işlem........
© Karar
