menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sonraki Kürt siyaseti

87 0
08.07.2025

1 Ekim 2024’te başlayan süreç ilerliyor. Beklentilere göre PKK bugün – yarın silâh bırakacak. Yani Kürt siyaseti üzerindeki “silâhlı vesayet” sona erecek. Bu, başlı başına bir dönüm noktası.

Ben süreç boyunca “PKK’nın siyasi uzantısı” olmakla suçlanan DEM’in sürece belirgin bir “heyecan”la sahip çıkmasına dikkat çektim. Bahçeli ile nerede ise kanka olundu. Cumhurbaşkanı’nın mesafeli duruşunu aşmak için gayret gösterildi. Hala da o heyecanlı sahipleniş sürüyor.

“Neden?” diye sordum. “Bunu neden yapıyor olabilir ki DEM?” Bunu sormanın sebebi şuydu:

-PKK bölgede DEM’i destekliyor, DEM’den başka siyasi oluşumları tehditlerle engelliyor, KCK tabanı kontrol ediyor vs… Bu destekler ortadan kalktığında DEM güç kaybetmeyecek mi?

Sonra, daha olumlu nasıl bakılabilir, diye düşündüğümde, DEM de üzerindeki silâh vesayetinden rahatsız olmuş olabilir, bu silâhlı vesayetin partinin geniş toplum kesimleriyle buluşmasını engellediğini, “Türkiyelileşme” gibi bir söylemin PKK varlığı ile birlikte sürdürülemeyeceğini değerlendirmiş olabilir gibi bir yaklaşıma geldim.

Acaba böyle mi?

DEM adına yapılan açıklamalarda partinin diğer tüm partilerden daha çok bir “Türkiye partisi” olduğu, çünkü Türkiye’nin her yöresinden oy aldığı iddiası var. DEM’in Türkiye’nin her yöresinde bir karşılığının bulunduğu doğru, ama bu sanki, tüm Türkiye’yi kapsayan politikalar takip edildiğinden daha çok, Kürtler’in Türkiye’nin her tarafına yayılmış olmasıyla bağlantılı. Belli ki DEM’in kendine özgülüğü, Kürt siyasi yapılanması olmasıyla bağlantılı.

PKK silâh bıraktıktan sonra, yani Kürt siyasetinin “Dağ bağlantısı” sona erince, yani Kürt siyaseti üzerindeki silahlı vesayet sona erdikten sonra ve DEM, kendi........

© Karar