menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Rüya Madenciliğinden Nöropazarlamaya: Telepatik İstihbaratta Yapay Telkin Dönemi

16 0
08.07.2025

Tarihçi ve fütürist Yuval Noah Harari, “Sapiens”, “Homo Deus” ve “21. Yüzyıl için 21 Ders” gibi stratejik eserlerin yazarıdır. Özellikle, “Homo Deus” adlı eserinde değindiği husus, Homo Sapiens’in artık yalnızca doğaya karşı galip gelme tutkusu değil, kendi zihnini ve genetiğini yeniden tasarlamak/kodlamak üzerine bir arzuda olduğu bir çağa evrildiğimizi göstermektedir. Harari’ye göre özgür irade, büyük veriyle rekabet edemeyecektir. Çünkü pazarlama algoritmaları, bireyin ne isteyeceğini bireyden önce bilecek/karar verecek ve bireyin zihnine fikirler yerleştirilecektir.
Harari şöyle diyor, “Coca-Cola’nın, Amazon’un, Baidu’nun ya da hükümetinizin zihin ve gönül tellerinizi titretmek için her türlü yatırımı yaptığı bir gelecekte, isteklerinizin gerçekten size mi yoksa bir pazarlama müdürüne mi ait olduğunu nasıl ayırt edeceksiniz?”

Bu öngörü bir bilimkurgu romanından/filminden alıntı değil. Güncel bir stratejik gerçekliği aktarıyor. Keza teknoloji yalnızca insan kas gücünü değil, Sanayi 4.0 dönemiyle birlikte bilinçaltını da hedef alıyor. Savaşlar yalnızca cephelerde değil; kortikal alanlarda, rüya evrelerinde, zihnin iç sinyallerinin çatıştığı soyut cephelerde de yürütülüyor.

Rüyalar Dijitalleşebilir ve Yeniden İzlenebilir

Modern nöromühendislik, insan beynindeki nöral devreleri anlamaya ve yönetmeye çalışmaktadır. Beynin dış tabakası olan nöron korteks, özellikle rüya sırasında olağanüstü bir aktivite sergiliyor. Bu da gösteriyor ki her uyku anı artık dijitalleştirilebilir, izlenebilir ve yönlendirilebilir bir veri akışına dönüşüyor. Yani uykuda bile kontrol altına alınabilirsiniz. Bu veriler dijital evrenlerde simüle edilerek rüyalarımızı tekrar izlememiz de mümkün olacak.

Rüya Madenciliği ile Bilinçaltının Kodlarını Kazmak

İnsanlık var olduğundan beri rüyalar hep bir gizem konusu olmuş ve rüya tabiri gerçekleştiren kişiler o rüyalara sembolik manalar/anlamlar yükleyerek rüyaları yorumlamışlardır. Hatta Hz. Yusuf’un rüya tabiri ilmine sahip olması onu zindandan kurtarmıştır. Tüm kadim kültürlerde rüya tabirleri yoluyla sembolik olarak çözümlenen rüyalar, bugün EEG, fMRI ve yapay zekâ sistemleriyle sayısal bir analize tabi tutuluyor. Bu sürece artık rüya madenciliği deniyor.

Rüyalar, bir bireyin duygusal zaaflarını, korkularını, politik tercihlerini ve psikolojik reflekslerini açığa çıkaran birer........

© İstiklal