menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Vergisiz Kazananlar -2-

30 0
23.06.2025

Bir önceki yazımda vergi ödemeden para kazanan, kazandığı paranın vergisini ödemeyen amatör müzik korolarının çalıştırıcılarından bahsetmiştim. Bu bölümdeki ikinci grup doğa sporcuları trekking gruplarının rehberleri…

Turizm sektöründe son yirmi yılda popülarite kazanmış oldukça rağbet gören alanların başında rekreasyon turizmi geliyor. Peki nedir bu rekreatif?

Yeniden yaratım anlamına gelen rekreatif sözcüğü, turizm niteliğine evrildiğinde insanların iş, kent yaşamı ve her türlü stresli ortamlardan uzaklaşarak kendilerini yenilediği aktivitelerin tümüdür. Bunlar kısa süreli (genellikle günübirlik ya da 1-2 günlük) etkinlikler olup, doğal ve yarı doğal ortamlarda yapılır. Rekreatif turizm örneklerinin birkaçı şunlardır; trekking (doğa yürüyüşü), kampçılık, bisiklet turları, rafting, doğa fotoğrafçılığı vb.

İnsan bünyesine son derece büyük yararlılık sağlaması, stresi azaltması, beden sağlığına iyi gelmesinin yanı sıra; doğal ve kültürel farkındalığı artırması açısından önemlidir. Bu faaliyetler aynı zamanda sosyal bağları da güçlendirir. Bir turizm faaliyeti olması nedeniyle bu sektörden para kazanılması elzemdir.

Yazıya başlık olan vergi meselesi bu işin neresindedir?

Türkiye Dağcılık Federasyonuna kayıtlı toplam tescilli 957 Dağcılık ve Doğa Sporu kulübü vardır ve bunların 338 adedi faal durumdadır. Bunların içinde amatör/ yerel topluluklar, yüzleri hatta binleri bulan üye sayıları ile hatrı yadsınamaz bir sektör oluşturmuş durumdadır.

Trekking grupları bu işin ne kadarındadır?

Trekking grupları faaliyet gösterdikleri kentlere günübirlik uzaklıktaki doğal mekanlara (orman, dağ, vadi, yayla, ova, nehir, akarsu vb) sayıları 30-60 kişi arasında değişen doğa severlerin katılımıyla bakınız insanlar nasıl meta haline getiriliyor! Metalaşıyor! Kullanılıyor!

Trekking yapacak katılımcılar genellikle her pazar sabahı erken saatlerde büyük yolcu otobüsleri veya midibüslerle yürüyüşlerin yapılacağı yere gitmek üzere belli duraklardan alınıyorlar. Organizasyonu düzenleyen grup liderleri bu işi yılın her hafta pazar günleri hiç aksatmadan yapıyorlar. 2025 yılı bahar sezonunda Ankara’daki trekking günübirlik ücretleri 800-1100₺ arasında değişiyor. (Henüz yaz ayı zamsız hâli) Bir ya da iki gecelik çadırlı kamplar kişi başı 2500₺-3500₺ arasında.

Ulaşım ve rehberlik gideri adı altında talep edilen bu paralar katılımcılardan otobüslerde toplanıyor. IBAN kullanılmıyor ve IBAN no isteyen katılımcıya: “Başımızı belaya sokma!” Deniyor. Kim diyor: Yürüyüşü düzenleyen arkadaş. Kiminle başı belaya girmesin istiyor: “Maliye ile........

© İstiklal