menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Türkiye’deki Seçmenler Ve Sınıf Bilinci

12 0
05.04.2025

Bu Ülkede kim, neden ve hangi gerekçeyle, kime oy veriyor? Bu Ülkede toplumsal sınıflar oy verme açısından belirleyici mi? Bir kişi dahil olduğu ekonomik sınıfa göre mi oy veriyor, yoksa başka bir saikle mi oy veriyor? Sorular uzar gider.

Toplumsal sınıflar dediğimizde elbette, işçi sınıfı, emekçiler, ezilenler vb benzeri adlarla tanımlanabilecek kesimler ve karşısında sermayedarlar, kompradorlar, ezenler vb gibi adlarla tanımlanabilecek kesimler akla gelir.

Toplumsal sınıflar esasta ikiye ayrılır. Bu ayrımda esas mihenk noktası üretim faktörlerinden birine (sermaye, toprak ya da girişimcilik) sahip olup olmamaktır. Paran yoksa yani sermayedar değilsen, toprağın yoksa çiftçi değilsen ve girişimci de değilsen tek bir seçenek kalıyor, işçisin, yani işçi sınıfına mensupsun.

Buna göre sınıflar en başta ya işçi (emek) sınıfındansın ya da tam karşısındaki sınıftansın. İşçi sınıfının karşısında sermayedarlar ve toprak sahipleri ile girişimciler vardır. Girişimcileri de para sahibi olarak düşündüğümüzde onlar da bir nevi sermayedardır. Toprak sahiplerinde de para vardır. Onlar da sermaye (para) sahibi sayılırlar.

Bu durumda toplumsal sınıflar esasta ikiye ayrılır.

1-Eli, koluyla ya da zihniyle ekonomiye katılan emekçiler sınıfı. (İşçiler, memurlar bu sınıftandır)

2-Parası, toprağıyla ya da girişimciliğiyle ekonomiye katılan kaymakçı sınıfı. (Patronlar, iş insanları, sosyete, toprak ağaları, yatırımcılar, müteşebbisler bu sınıftandır)

Kur’an-ı Kerim’de birinci sınıfa dahil olanlara mustazaflar denilir.

“Mustazaf” Arapça kökenli bir kelimedir ve “zayıf, güçsüz, ezilen” anlamına gelir. İslam hukukunda ve toplumsal düzenle ilgili kavramlarda sıklıkla kullanılır. Mustazaf, toplumda ekonomik, sosyal veya siyasi açıdan dezavantajlı konumda olan, güçlü ve zengin kesimlerin baskısı altında olan insanları ifade eder. Bu terim Kur’an-ı Kerim’de mevcuttur. Öyleyse mustazaf, Kur’anî bir kavramdır.

Kur’an-ı Kerim’de........

© İstiklal