menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Edirne Notları

11 24
previous day

Edirne denildiğinde sizin aklınıza neler geliyor? Bilmiyorum.

Edirne denildiğinde benim aklıma şunlar geliyor.

Edirne demek, serhat şehrimiz demek, Edirne demek, dördüncü başkentimiz demek, Edirne demek Trakya ovası ve mümbit topraklar demek, Edirne demek “güler yüzlü, hoş sohbet insanlar” demektir.

Edirne İlimiz, bir taraftan Yunanistan’a, diğer taraftan Bulgaristan’a sınır bir serhat şehrimiz olup buradan Avrupa’ya geçilir.

Edirne Osmanlı’nın dördüncü başkentidir. Osmanlı Devletimizin kuruluşundan itibaren başkentleri şöyledir Söğüt (1299-1331) İznik (1331-1335) Bursa (1335-1363) Edirne (1363-1453) İstanbul (1453-1922).

Edirne’de gerçekten mümbit, bereketli tarım ovaları mevcuttur. Trakya’da Edirne tarafları dümdüz bir yerleşime sahiptir. Edirne ovalarında yılda 3 kere ekim-dikim yapılacak verimli topraklar vardır. En çok da buğday, pirinç, ayçiçek yağı, kanola ekimi ve hasadı yapılır. (Kanola ekili tarlalar çok hoşuma gitti. Uzaktan sapsarı muhteşem bir görüntüsü var. Hatta o tarlanın birinin içine girerek bir de resim çektirdim.) Edirne’de elbette tarım içerisinde hayvancılık sektörü de önemli yer tutar. Meşhur Edirne Peynirinin lezzetini çocukluk yıllarımızdan biliriz. Peyniri, “Edirne Peyniri” diye bakkaldan öyle isimle isterdik.

Gerçekten de Edirne’de insanalar genelde hoş tebessüme sahipler ve hayatlarından mutlular. (Gerçekten de bir kahvede otururken tanımadığımız Edirneli vatandaşlarımız, “merhaba, hoş geldiniz” dediler. Bunu başka bir yerde görmediğim için hoşuma gitti.)

Evet, yazımızın giriş kısmında Edirne hakkında böyle kısa bir tanımlama yaptık.

Geçen hafta içerisinde 23-25 Nisan günlerinde Edirne’deydim. Neleri gezdim, neleri gördüm, bu yazıda sizlerle Edirne anılarımı kısaca paylaşacağım.

1-Hasan Sezai Efendi Dergahı:

Önce Cuma günü namazımızı kıldığımız mekandan bahsedeyim. Mutasavvıf Hasan Sezai Efendi dergahı ve külliyesi içerisindeki camide Cuma namazımızı kıldık. İslâm âlimlerinden ve evliyânın büyüklerinden. İsmiHasan bin Ali, mahlası........

© İstiklal