Yapay Zekâ: İnsanı Oyuncak Kılmaya Aday Yeni Oyuncak
أعوذ بالله، بسم الله
فَاَخْرَجَ لَهُمْ عِجْلاً جَسَداً لَهُ خُوَارٌ فَقَالُوا هٰذَٓا اِلٰهُكُمْ وَاِلٰهُ مُوسٰى
Derken Samirî onlara böğürme sesi çıkaran bir buzağı heykeli yaptı.
Oradakiler hemen “İşte bu buzağı sizin de Mûsâ’nın da tanrısıdır” dediler.
(Tâhâ 20/88)
Yapay zekâ “insan gibi zekâ özellikleri bulunan, olayları yorumlayan, iş hayatında ve günlük hayatta kararlar alabilen, problemlere çözümler üretebilen sistemin adı” diye tanımlanmakta.
Bu sistemle bilgiyi alma, anlama, sebep-sonuç ilişkisi kurma, bilgiden yeni bilgi türetebilme, kıyas yapabilme yetenekleri kazandırılmış robotlar yapılması düşünülmüş ve uzun sürede yapılacak birtakım işlerin kısa zamanda yapılabilmesi amacı güdülmüş görünüyor.
Yapay zekâ olumlu anlamda insana yardımcı bir sistem olarak değerlendirilebilir, olumsuz anlamda ise bahis çetelerinin, dolandırıcıların, sahtekârların, mafyanın veya yaşa dışı örgüt ve oluşumların pekâlâ bir numaralı yardımcıları veya otonom tetikçileri de olabilir.
Sözgelimi yapay zekâ Siyonist İsrail’in Gazze soykırımında bir numaralı otonom tetikçi olmasının yanında ünlü firmaların sitelerinin benzerini yapan, itibarlı kişilerin ses ve görüntülerini kopyalayan dolandırıcı tetikçisi rolünde olabilmektedir.
Gerçek şu ki, dünya hayatında her şey çift kutupludur. Her bir olgu ve olay iyi veya kötü yönde kullanılabilir, hatta hakikatler yorumlarla perdelenebilir, algı olgunun önüne veya yerine geçebilir. Bu gerçek, yapay zekâ için de geçerlidir. Buna göre devletlerin, toplumun, ailenin ve fertlerin yapay zekânın bu çift yönlü yapısına ve kullanışlılığına karşı duyarlı ve ihtiyatlı olmaları, gelişmelerin seyrine göre önlemler almaları, farkındalıklar oluşturmaları son derece önemli ve gereklidir.
Burada dinî kurumlara ve dindarlara düşen görev bu tür yapay zekâ denilen akıllı........
© İnsaniyet
visit website