menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Küresel kaosun eşiğinde Trump’ın ticaret savaşı

9 9
09.04.2025

Trump “Liberation Day-Kurtuluş Günü” ilan ettiği 2 Nisan’da süper yüksek gümrük vergileri ile dünyayı bir kez daha karıştırdı. Trump, 1930’lardan kalma acil durum yetkilerini kullanarak ithalat vergileri olan geniş kapsamlı gümrük tarifeleri uygulamaya başladı.

Trump’ın açıkladığı vergi oranının belirlenmesi ile ilgili Amerikan Hazine Bakanlığı kullandıkları formülü yayınladı. İçinde iki değişken parametre bulunan formüle göre, asıl veri dış ticaret açığı. Amerika, ticaret açığı verdiği her ülkeye yüzde 50’lere varan oranlarda gümrük vergisi koydu. Açık vermediği ya da düşük oranda açık verdiği ülkelere ise alt sınır olarak yüzde 10 vergi koydu.

Gümrük vergilerine hizmetler dahil edilmedi

Yalnız gümrük vergileri sadece mal ithalatına yönelik olarak açıklandı. Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan hizmet ithalatına herhangi bir vergi koymadı. Örneğin Amerika, Avrupa Birliği ülkeleriyle mal ticaretinde açık veriyor ve yüzde 20 gümrük vergisi getirdi. Ancak hizmetler dahil edilmiş olsaydı, Amerika’nın AB ile arasındaki açık neredeyse ortadan kalkardı. Dünyada hizmet ithalatının büyük bir kısmı Amerikalı teknoloji devlerinden yapılıyor.

Dolayısıyla sadece mal ithalatına bakarak vergilendirme yaparak açığı abartılı hale getiriyor.

Bütün ülkelerin ticaretinde, dolayısıyla büyümesinde yavaşlama olacak

Vergi oranlarının açıklanması ile birlikte, bütün dünya borsalarında yüzde 10’lara varan önemli düşüşler gerçekleşti. Amerikan borsalarındaki şirketlerin değeri, son bir haftada 6 trilyon dolara yakın azaldı. Trump işbaşına geldiğinden beri gerçekleşen kayıp 9 trilyon doları buldu.

IMF’ye göre, yeni gümrük vergileri, herhangi bir misilleme vergi olmadığı durumda bile dünyanın 2026 yılında yüzde 1 küçülmesine neden olacak. Amerika’nın küçülmesi yüzde 2’yi geçecek. En düşük tarife ile vergilendirilen İngiltere bile, en büyük ticaret ortağı olan Amerika’ya mal ihracatındaki kayıptan dolayı bir darbe alacak. Morgan Stanley, yeni tarife rejiminin İngiltere’nin büyümesini 0,6 puana kadar düşürebileceğini hesaplıyor.

Amerika’da ihracat azalacak, enflasyon artacak, yoksulluk artacak

Diğer ülkelerin beklenen misillemesi Amerika’nın ihracatında düşüşe yol açacak.

1930’larda da Amerika, 1929 dünya ekonomik bunalımının etkisini azaltmak için gümrük vergilerini çok yüksek oranlara çıkarmıştı. Bu, diğer ülkelerin misilleme vergiler koymasına yol açtı ve sonuçta Amerikan ihracatı yüzde 33........

© İlke TV