menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Viranşehir’de bir barış hikayesi; yerel yönetimler deneyimi – 2

11 1
26.06.2025

Karanlıkta Konuşmalar…

Hava, kemikleri titretecek kadar soğuk. Şimdiki kışlara benzemiyor. Karacadağ’ın karlı tepesinden gelen ayaz da cabası. Sağlık Merkezinde ikinci katta bir odada kalıyorum. Elektrik her zamanki gibi kesik. Sobaya yakın duruyorum. Keçe ve halıyla kaplı zeminden gelen soğuk canımı sıkıyor. Yanan gaz yağının cızırtısı ise içerideki sessizliği bozuyor. Dışarıda jeneratör sesleri. Sessizlik mucize gibi geliyor. Normali çabuk değişiyor insanın. İdrak edecek çok şey var.

Telefon çalıyor. Ekrandaki isim Emrullah Cin. Geciktirmeden açıyorum ve “Doktor nasılsın” sorusu. Benzini biten jeneratörün bende yarattığı iç sıkıntısından bahsediyorum. En sevdiğim teklifi yapıyor, “uğrasana konuşalım”. Üşümemek için kefiyeyi boynuma sarıyorum ve karanlıkta yola düşüyorum.

Sokaklar ıssız, görüş mesafesi kısa. Ağır bir sis çökmüş karanlığa. Isınmak için daha fazla kömür ve gaz yağının kullanıldığı hemen anlaşılıyor. Hava kirliliğinden bahsetmenin lüks olduğu bir anı yaşıyorum. Hamidiye Alayları’nın namlı komutanı İbrahim Paşa’nın terk edilmiş konağının önünden geçerken Viranşehir’in görkemli hikayesi aklıma düşüyor. Seksen öncesinin Küçük Moskova’sından doksanların savaş bakiyesine uzanan serüveni içimi ürpertiyor. Ne çok şey yaşamış diyorum. Köpek seslerinin arasında eve ulaşıyorum. Sevgili Nevin kapıyı açıyor. Evin duygu sıcaklığı, karanlık ve yalnızlıktan sonra beni kendime getiriyor. Hiç ikilemeden tartışma seanslarının heyecanına giriyorum.

Bilgisiyle başucumuzda olan Onur Hamzaoğlu’yla beraber yeni yaptığımız saha gezisi üzerine konuşuyoruz. İçme suyu kesintileriyle baş etmek için yeni su kuyuları açmak ve su deposu yapım planlarının hızlandırılması gibi temel meseleler gündemimiz. İçme suyu kontrollerini nasıl yapacağımızdan klorlamaya kadar, kaç defa üzerinden geçtiğimizi hatırlamadığım işleri konuşuyoruz. Çevre sağlık teknisyenimiz Ümit’in düzenli aldığı su örneklerinde sorun olmadığını söylüyorum. Ama kanalizasyonun olmaması büyük sorun diye ekliyorum. Çözeceğiz diyor Emrullah Cin.

Kent konseyini sürece katacağından bahsediyor. Şimdilerde sosyal medyada popüler olan “Diyarbakır-Kayapınar’ı kim planladı” videolarının kahramanı Zülküf Karatekin’in ekibe katıldığını ve yaz dönemi iş planlarını yaptıklarını müjdeliyor. Kanalizasyon için toplum katılımı ile finansman ve teknik sorunların çözülebileceğini anlatıyor. Heyecanlanıyorum.

Zihnimde kent konseyi. Toplanması ve devamlılığı için çok çaba sarf edildiğini biliyorum. Benim de birkaç toplantısına katıldığım yerel demokrasinin mabedi gibiydi. Valiliğin “Kent konseyi isimli bir toplantı yapamazsınız” tehditli yazılarına inat toplanmaya devam etmiş ve........

© İlke TV