Kiracının Ödediği Depozito Bedeli ve Yaşanan Mağduriyetler
Ev sahipleri kiracılardan verebilecekleri zararlar nedeniyle (kira, elektrik, su, maddi hasar vs) depozito adı altında para almaktadırlar.
Kiralık yer sıkıntısı nedeni ile kiracılar depozito ödeyerek kiracı olabilmekte. Uygulamada genellikle kiracılar bir aylık kira bedeli kadar depozito ödemektedirler. Depozito kira sözleşmesi imzalanmadan önce kiralayanın hesabına yatmakta ya da en geç kira sözleşmesi imzalanırken ödenmekte.
Yüksek enflasyon karşısında depozito eriyip gitmektedir. Yani kiracı tahliye olurken çok düşük bir bedel alabilmektedir. Buradaki sorunun kaynağı ülkemizde yaşanan yüksek enflasyondur.
Depozito TBK 342 maddede düzenlenmiştir. Kanunda;
“D. Kiracının güvence vermesi
MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.
Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür” denilmiştir. Yani depozito kanunen tanımlanmıştır. Bazı şartlar düzenlenmiştir.
Ancak kanuni düzenleme uygulamadan çok kopuk olarak düzenlenmiştir. Şu anki uygulamaya çare olamamaktadır. Yaklaşık 10 yıldır yürürlükte olan bu düzenlemeye istinaden bankada böyle biri hesap açıldığına bireysel kira sözleşmelerinde rastlanılmamaktadır. Ancak kurumsal kira sözleşmelerinde bu mümkündür.
Örneğin kiracı 2021 yılında 900 TL olan kira bedeli ile birlikte bir kira bedeli karşılığı 900,00 TL........
© İleri
