menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

KİRA SÖZLEŞMESİNDE KİRACININ KİRALANANI GERİ VERME BORCU 

9 0
10.05.2025

Kira sözleşmesi kullanım amacı güden sözleşmedir. Bu nedenle sözleşme bitiminde iade gerekir. Bu kapsamda iadenin nasıl olacağı sorunu vardır. Kanunda kira sözleşmesinin tanımında bu husus açıkça belirtilmiştir.

Türk Borçlar Kanunu m 299 da :“Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir” denilmiştir.

Kira sözleşmesinin esas amacı kullanma veya yararlanmadır. Kira sözleşmesinin kullanım ve ücret hususu belirleyici öğesidir.

Bir şeyin kullanılması halinde yıpranması söz konusu olacaktır. Yani kullanıma bağlı ve kiralanan şeye göre yıpranma olacaktır. Bu yıpranmanın ne kadar olması halinde azdır ya da fazladır tartışması doğmaktadır.

Geri verme borcu da Türk Borçlar Kanunun 334 maddesinde bu husus ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Buna göre; “MADDE 334- Kiracı kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde o durumda geri vermekle yükümlüdür. Ancak, kiracı sözleşmeye uygun kullanma dolayısıyla kiralananda meydana gelen eskimelerden ve bozulmalardan sorumlu değildir.

Kiracının, sözleşmenin sona ermesi hâlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir” denilmiştir.

Kural olarak kiracı kiralananı ne durumda aldı ise aynen teslim edecektir. Örneğin eşyalı bir ev kiraladı ise eşyaları ile teslim edecektir. Ancak kanun koyucu buna ilave olarak kullanıma bağlı yıpranmanın bedelinin talep edilemeyeceğini belirtmiştir. Yani kişi kiraladığı bir eşyayı mutat şekilde kullandı ise ve iade........

© İleri