menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

36 Yıllık Serüvende Yasamız Gücümüzdür!

13 0
15.06.2025

Bugün 01 Haziran 1989 tarihinde TBMM’de kabul edilip 13 Haziran 1989 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile yasal bir statüye kavuşan mesleğimizin 36. yılını kutluyoruz. Türkiye genelinde 81 ilde, 77 SMMM odasına ve 8 YMM odasına kayıtlı 5.563 Serbest Muhasebeci, 124.035 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 5.088 Yeminli Mali Müşavir olmak üzere toplam 134.686* meslek mensubu Türmob çatısı altında (62.214 büroda) faaliyet göstermektedir.

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de muhasebe mesleği kamu maliyesinin güçlenmesine katkı sunmanın yanı sıra, ticari işletmelerin gelişmesinde yol gösterici ve uluslararası alanda rekabet edebilirliğinde ivme kazandırıcı bir görev üstlenmiştir.

Önemli bir mesleği icra eden meslek mensupları olarak bizler, her geçen gün artan çalışma standartları ve şartları ile ücret ve tahsilat gibi mesleki sorunlarımız olmasına rağmen, mesleki sorumluluğumuz gereği bu hizmetleri yine de yerine getirmekteyiz.

Mesleği etkileyen gelişmeler ile birlikte dijitalleşme süreci bizim için bugünden sonra bir dönüm noktasıdır.

1985 yılında yürürlüğe giren 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu, 1989 yılında yürürlüğe giren 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ve 2012 yılında yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile bugüne kadar elde etmiş olduğumuz kazanımlarımızı dijitalleşme ile mesleki dönüşüm gerçekleştirerek ya ileriye taşıyacağız ya da elde ettiğimiz tüm kazanımları kaybedeceğiz.

Bunun için en büyük avantajımız muhasebe meslek mensuplarının TÜRMOB ile birlikte Türkiye’nin teknolojik dönüşümü en sağlıklı yaşayan meslek camiası olmasıdır.

Mesleğe İlişkin Tehditler

Geride kalan otuz altı yıllık süreçte muhasebe mesleği için dijital uygulamalar kapsamındaki gelişmelere bağlı olarak yeni fırsatlar doğsa da yasal düzenlemeler, teknolojiye uyum, insan kaynağı ve maliyet gibi yeni tehditler ortaya çıkmaktadır.

Mesleği Etkileyen Gelişmeler

Blok Zinciri Teknolojisinin muhasebe ve denetimde getirdiği yeniliklerin ardından blok zinciri teknolojisi temelinde meslek mensuplarının geleceğin kayıt sistemine hazırlıklı olması önem arz etmektedir. Meslek mensuplarının bundan sonraki eğitim ve öğretim sürecinin de buna uygun olarak yeniden yapılandırılması bir zorunluluk olarak ortaya çıkarmaktadır.

Mesleğin İcrasında Yeni Mesleki Tanımlamalar

21’inci yüzyılda geleneksel muhasebe mesleğini icra eden meslek mensupları vergi ve mali veri uzmanı (Analistler) gibi mesleki tanımlamalar ve buna uygun mesleki bir yapılanma içinde olacaklardır.

Dijitalleşme ve E-Dönüşüm Uygulamaları

Günümüzde tüm kamusal alanlar başta olmak üzere........

© Hürses