menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Gelir Dağılımında Temel Kavramlar

8 0
04.05.2025

Devletlerin gelir dağılımında adaleti sağlamak için kullandıkları en önemli araç vergi politikasıdır. Gelir dağılımı, bir ekonomide genellikle bir yılda yaratılan gelirin toplumu oluşturan kesimler arasında kişisel, fonksiyel, bölgesel ve sektörel olarak dağılımıdır. Bu dağılımın adil bir şekilde dağılması toplumsal yaşam ve huzur için önemlidir. Sosyal adalet ve eşitlik kavramları gelir dağılımıyla yakından ilişkilidir. Bir ülkede gelir dağılımında adil dağılımının sağlanması demokrasiye yön veren önemli olguların başında gelir. Gelir dağılımı kurgulanırken siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel ve coğrafi faktörlerin dikkate alınması gerekir.

Gelir dağılımın adil olması, esas kavramların kapsamını ve faktörleri doğru tanımlayarak belirlemek gerekir. Bu nedenle önemli kavramların öncelikle açıklanması gerekir.

Kişisel Gelir Dağılımı: Bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen millî gelirin kişiler, aileler ya da nüfus grupları arasındaki dağılımı kişisel gelir dağılımı olarak adlandırılmaktadır. Bireysel gelir dağılımı bireylerin ailelerin gelirlerinin büyüklüğüne göre belirlenmektedir.

Fonksiyonel Gelir Dağılımı: Gelirin emek gelirleri (ücret, maaş, yevmiye) ile emek........

© Hürses