İdareye Başvurmadan İcra
Geçenlerde sitemiz hukukihaber.net’te avukat feryat ediyor, müvekkili ek MTV’ye karşı iptal davası açmış, davayı kaybetmiş, ancak maliye kendisine bildirimde bulunmadan doğrudan icra takibine başlamış. Hukuksuzdur bu uygulama ve benzeri davaları açacaklara karşı gözdağıdır. İptal davamızı biz kazanmış olsaydık, lehimize hükmedilen karşı taraf yasal vekalet ücreti ve dava masraflarının tahsili için önce maliyeye yazılı olarak başvurup banka hesap bilgilerimizi verdikten bir ay sonra ödeyecekti idare, silahların eşitliği ilkesi gereği aynısını o da yapmalıydı.
Hemen başlamış tabii ki Twitter yorumcuları altına haber değeri yok, o idareye başvuru şartı bizim için geçerli, idarenin öyle bir yükümlülüğü yok. Nasıl ki özel hukukta davayı kazandıysan hemen icraya koyabiliyorsan, bir de buradan vekalet ücreti alabiliyorsan, önce sana başvuru şartı diye bir kural olmadığına göre, aynısı burada da geçerli.
Ya sevgili dostlar sizce bu basit kuralı sevgili avukatımız bilmiyor olabilir mi? Bu takip hukuka aykırıdır denilince neden aklınıza hukuk olarak pozitif hukuk geliyor ki sadece? Bu karar, basbayağı doğal hukuka aykırıdır. Ben kazandım mı idareye başvuru şartım varsa, onun için de aynı şartların geçerli olması lazım.
İİK m. 42 yabancı devlet aleyhine ilamsız icra takibi yapılamaz der. Bunun anlamı devlet sana borç taktıysa üzerine bir bardak soğuk su iç demek değildir; devlet borç takmaz demektir. Devlet borcuna sadıktır, devlet batmaz demektir. İİK m. 82 devlet malları haczedilemez derken de aynı şeyi ifade eder; devletin borcunu ödememesi mümkün değildir. Eğer alacağın ödenmemişse sen usulüne göre başvurmamışsındır. Bu yüzden İYUK m. 28 diyor ki sen hele bir bana başvur, bildir hesap numaranı, eğer ben 30 gün içerisinde ödeme yapmazsam o zaman gider İİK m. 24 gereğini yerine getirirsin. İcra Memuru İcra Emrini Göndermezse de, artık o benim sorunum değil.
Ama devlet borcunu ödememezlik etmez de, beni neden potansiyel olarak dolandırıcı gördünüz ki? Ben de öderim. Yeter ki isteyin.
İşte o ilam ortaya çıktığı anda senin de borcun ortaya çıktı, artık sen ödeyeceksin. Ne diyor TBK m. 89, para borçları ödeme zamanındaki alacaklının yerleşim yerinde ödenir. Sen nereden biliyorsun ki benim o tarihteki yerleşim yerimi? Dersen dilekçede adresin vardı, o, o zamanki adresimdi. Ya da zaten orada UETS adresim vardı hani Borçlu Olmadığın Parayı Ödemek korkusundan. Ya da sadece vekilimin adresi vardı. Evet, HMK m. 73 vekilime yargılama giderlerinin........
© Hukuki Haber
