menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

KİRA BEDELİNİN TESPİTİ DAVASI

7 1
25.06.2025

Kira Tespit Davası, Kiraya Veren ve Kiracının kira bedeli üzerinde ihtilaf yaşaması durumunda ortaya çıkan ihtilafı gidermeye yönelik hukuki uygulama olarak tanımlanabilir. Kira tespit davası ile bir kira yılına ait kira parasının ne olacağının belirlenmesi sağlanır. Bu yazımızda kira tespit davası açarken dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğuna ve uygulamada kira tespit davalarının nasıl yürütüldüğüne ilişkin hususlara değineceğiz.

Kira tespiti davaları kamu düzenine ilişkin davalardandır. Bu dava kiraya veren tarafından açılabileceği gibi kiracı tarafından da açılabilmektedir. Kira tespit davası yalnızca konut ve çatılı işyeri kiralarının tespiti için açılabilir. Kira tespit davası kira bedelinin belirlenmesi ve tespit edilmesi amacıyla açılır. Bu davaların sonunda yalnızca bedel belirlenecek olup bu bedelin tahsili için ayrı bir hukuki süreç izlenmektedir.

Kira tespit davasının açılabilmesi için öncelikle geçerli bir kira sözleşmesinin varlığı gereklidir. Türk Borçlar Kanunu 344. Maddesi “Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir.” demek suretiyle açık ve net olarak her yeni beş yıllık dönemde kira bedelinin yeniden belirlenebileceğini hükme bağlanmıştır.

KİRA SÖZLEŞMESİNİN BEŞ YILI DOLDURMAMASI DURUMUNDA;

Beş yılı doldurmayan kira sözleşmelerinde, sözleşmede artış oranına ilişkin hüküm bulunmaması durumunda kira tespit davası açılabilmektedir ancak belirlenecek olan kira bedeli TÜFE oranını geçemeyecektir. TBK madde 344/2 “Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.”........

© Hukuki Haber