Opus Dei: Gizemli Katolik Örgütünün Perde Arkası ve Hukuki Tartışmalar
Opus Dei Nedir ve Neden Bu Kadar Tartışmalı?
Opus Dei, Latince "Tanrı’nın İşi" anlamına gelen ve 1928 yılında İspanyol Katolik rahip Josemaría Escrivá tarafından kurulan bir Katolik örgütü. Bu tarih tabiki resmi kuruluş tarihi olarak duyuruldu ancak benim kanaatime göre bu gizli örgütün kuruluşu Orta Çağ’dan daha da eskilere dayandığını. Unutulmaması gereken önemli bir husus ise şu an en güçlü , en gizli ve en gizemli örgüt olması. Bilindiği kadarıyla, 100.000 ‘den fazla üyesiyle dünya çapında 70’ten fazla ülkede faaliyet gösteren bu örgüt manevi öğretileri hem de tartışmalı uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Başlangıçta Opus Dei sadece erkeklere açıktı, ancak 1930'da Escrivá, Tanrı'dan gelen bir iletişim olduğuna inandığı şeye dayanarak kadınları da kabul etmeye başladı. 2002'de , Josemaría'nın "Hristiyanlığın büyük tanıkları arasında sayılması" gerektiğini ilan eden Papa II. John Paul tarafından aziz ilan edildi .
Peki, Opus Dei neden bu kadar gizemli bulunuyor? Dan Brown’un “Da Vinci Şifresi “romanında karanlık bir tarikat olarak tasvir edilen bu örgüt, gerçekten bir kült mü, yoksa sadece dindar bir topluluk mu veya dünyayı kontrol altına almış görünmez bir güç ağı mı ? Daha da önemlisi, son yıllarda ortaya çıkan hukuki sorunlar neler? Örgütün Da Vinci şifresi romanı ve filmine de müdahale ettiğini hatırlatmak isterim. Bu makalede, zaman zaman basında gündem olan ama çok detaylara girmeden Opus Dei’nin tarihçesini, tartışmalı yönlerini ve güncel hukuki davalarını mercek altına almak istedim.
Opus Dei’nin Kökeni ve Misyonu
Öncellikle vurgulamak istediğim önemli bir nokta ise Opus Dei sadece hakkında bilinmesini istediği kadar “şeffaflık” hamleleri yapmıştır ve bir tarafı her zaman karanlıkta kalmıştır.
Örgüt, Katolik Kilisesi’nin tek "kişisel prelature"si olarak ( Katolik Klisesi’nin Kanonik Hukuk’unda tanımlı, özel bir idari ve manevi yapıdır) hem rahiplerden hem de çoğunlukla laik üyelerden oluşuyor. Escrivá’nın vizyonu, günlük yaşamda ve iş hayatında maneviyatı teşvik ederek Hristiyan mükemmeliyetini aramaktı. Ancak bu amaç ilk bakışta masum görünse de perde arkasındaki asıl amacın bir kılıfı da olabileceğini düşünüyoruz. Örgütün üyeleri arasında “numerary” (bekar, tam bağlı üyeler), “supernumerary” (evli üyeler) ve “cooperators” (daha az bağlı destekçiler) gibi farklı kategoriler bulunuyor.
Ancak Opus Dei, sadece dini bir hareket olmaktan çok daha fazlası. Örgütün Vatikan’daki etkisi, Papa üzerindeki etkisi ve gücü, eğitim ve iş dünyasındaki gücü, onu hem destekçileri hem de eleştirmenleri için merak konusu haline getiriyor. Özellikle Franco rejimiyle olan bağları ve Latin Amerika’daki askeri diktatörlüklerle ilişkileri, Opus Dei’yi tartışmaların merkezine oturtuyor. Papa II. Jean Paul'ün 2005'te ölümü ve Papa 16. Benedict'in 2013'te istifa etmesine rağmen, her ikisi de Opus Dei'nin güçlü destekçileriydi; ancak grup, eski bir Cizvit olan Papa Franciscus önderliğinde Katolik Kilisesi içinde güçlü bir organ olmaya devam ediyor.
Hukuki Tartışmalar: Opus Dei’nin bir Karanlık Yüzü var mı ?
Opus Dei, son........
© Hukuki Haber
