Kolumni| Elämäni isoin diili on solmittu puolestani, ja se on kansanvallan vastaista
Kolumni|Poliitikot ja etujärjestöt ovat sopineet keskenään, että kansa ei saa päättää eläkeasioista, kirjoittaa kolumnissaan HS Vision toimittaja Alex af Heurlin.
Olen keskituloinen. Tämän vuoden verokortin mukaan 23 prosenttia palkastani menee tuloverona valtion ja kaupungin kirstuihin.
Eihän verojen maksaminen mukavaa ole. Harmitusta lieventää, että voin ilmaista mielipiteeni verotuksesta vaaleissa neljän vuoden välein.
Tuloveron lisäksi maksan eläkemaksuja. Kun huomioidaan myös työnantajani osuus, noin 20 prosenttia palkastani menee eläkemaksuihin. Eläkkeitä maksetaan jo enemmän kuin palkoista otetaan työeläkemaksuja, eli rahani menevät käytännössä suoraan nykyisten eläkeläisten tileille.
Vaikka eläkemaksuni ovat miltei yhtä suuret kuin veroprosenttini, minulla ei ole sanavaltaa eläkeasioihin. Työeläkkeistä eivät nimittäin tosiasiassa päätä demokraattisesti valitut poliitikot vaan etujärjestöt. Työnantajien puolelta EK ja KT, työntekijöiden puolelta STTK, Akava ja SAK.
Etujärjestöt saivat valmiiksi ehdotuksensa eläkeuudistukseksi 19. tammikuuta. Muutokset olivat hyvin maltillisia, Keskuskauppakamarin ekonomisti Jukka Appelqvist © Helsingin Sanomat
