menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Nurettin Topçu ve Maarif Davamız

15 1
09.07.2025

Yarın 10 Temmuz; eğitimci, Türk fikir adamı, yazar ve akademisyen Nurettin Topçu’nun vefatının 50. yıldönümü. Bu münasebetle bu hafta sizlere ondan, fikirlerinden ve eğitim alanında yapmak istediklerinden bahsetmek istiyorum.

Nurettin Topçu, 7 Kasım 1909 tarihinde İstanbul'da doğdu. Lise tahsilini İstanbul Erkek Lisesinde tamamlayan Topçu, öğrenimini Avrupa'da devam ettirebilmek için bursluluk sınavlarına girdi ve 1928'de kazandığı burs ile Fransa'ya gitti. Strasbourg'da felsefe bölümünde eğitimine devam etti; daha sonra sanat tarihi eğitimi aldı. 1934 yılında yurda geri döndü. Bir sene sonra Galatasaray Lisesinde felsefe öğretmeni olarak görev aldı. Bir dönem sürekli mahkemelerle uğraşan Topçu, bir süre sonra Haydarpaşa Lisesine tayin edildi; sonrasında ise Vefa Lisesine geçti. Son olarak İstanbul Erkek Lisesine tayin olan Topçu, buradaki vazifesinden 1974 yılında yaş haddinden emekli oldu. 10 Temmuz 1975'de hayatını kaybetti ve Topkapı'daki Kozlu Kabristanı'na defnedildi. Geride pek çok eser bırakan Topçu’nun en tanınmış eserleri; Türkiye'nin Maarif Davası, İsyan Ahlakı, Yarınki Türkiye, İslam ve İnsan, Devlet ve Demokrasi, Felsefe, Mantık, Kültür ve Medeniyet’tir.

Nurettin Topçu’nun en fazla kafa yorduğu ve fikir ürettiği konu hiç şüphesiz Türk Eğitim Sistemi’dir. Bu konuda yazdığı makaleleri ve sunduğu konferansları daha sonra Dergâh Yayınları tarafından 1960 yılında “Türkiye’nin Maarif Davası” adıyla kitaplaştırılmıştır. Her........

© Hedef Halk