menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Et dårlig politisk håndverk

6 0
11.03.2025

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kommunenes engasjement i det private selskapet Lufthavndrift AS, via Karmsund Havn IKS’ Lufthavn Invest, har fra starten av vært en politisk kostbar og feilslått satsing. Den har utviklet seg til et økonomisk eksperiment uten tilstrekkelig styring, noe som har påført innbyggerne i regionen betydelige utgifter. Penger som kunne vært brukt på helse, utdanning og infrastruktur har i stedet gått til en privat flyplassdrift som ikke evner å finansiere seg selv. Når kommunene nå står overfor store og langsiktige økonomiske utfordringer – som eldrebølgen og behovet for kutt i velferdstjenester samt utsettelse av nødvendige offentlige investeringer – er det uansvarlig å fortsette denne pengebruken.

Det grunnleggende spørsmålet er om kommunene i det hele tatt burde ha engasjert seg i flyplassdriften, eller om dette ansvaret fra begynnelsen av burde ha ligget hos staten. Svaret burde være opplagt: Flyplassdrift er ikke en kommunal oppgave. Den bør håndteres av statlige Avinor, som både har kompetansen og de økonomiske forutsetningene til å drive en slik virksomhet.

Siden kommunene gikk inn i Lufthavndrift AS via Karmsund Havn IKS, har flyplassen vært en økonomisk byrde. En granskningsrapport fra KPMG (2021) konkluderte med at Karmsund Havn gikk utover sitt mandat da de investerte i flyplassen. KPMG påpekte at det manglet formell politisk behandling, og at beslutningen dermed ikke oppfylte kravene til god eierstyring. Avtaler og forståelser ble inngått utenfor de formelle politiske organene, noe som har svekket både åpenhet og etterprøvbarhet. Dette understreker at beslutningen ikke bare var økonomisk risikabel, men også juridisk svært problematisk.

I tillegg avdekket KPMG at Karmsund Havn har mulighet til å ta opp lån gjennom sine datterselskaper uten at dette omfattes av de begrensningene kommunene har satt. Det betyr at havneselskapet i realiteten kan låne mer enn kommunene har godkjent, noe som øker den økonomiske risikoen og svekker den politiske kontrollen. Samtidig har kommunen verken i formannskapet eller kommunestyret fulgt opp risikoen ved lånegarantier. Dette er alvorlig, særlig når det er snakk om store økonomiske forpliktelser som kan belaste kommunens fremtidige økonomi.

I dag kreves ytterligere kapitalinnskudd for å holde driften i gang,........

© Haugesunds Avis