menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Mizaç bilgisi eğitimde iyi bir kolaylaştırıcı olabilir

17 0
wednesday

Bir çocuğun disipline nasıl tepki vereceği, eleştiriyi nasıl algılayacağı veya başarıdan nasıl motive olacağı bile mizaç özellikleriyle doğrudan ilişkilidir. Mizaç odaklı bir bakış açısı, çocuğu olduğu gibi anlamayı ve onun gelişimini en sağlıklı şekilde desteklemeyi sağlar.”

“Mizaç bilgisi hem öğretmenlerin işini kolaylaştırır hem de öğrencilerin kendilerini daha iyi tanıyıp güçlü yönlerini keşfetmelerine yardımcı olur. Sınıfımdaki aslanın aslanlığını, ceylanın ceylanlığını, kelebeğin kelebekliğini bilmem, bunun devamında da aslana et, ceylana ot vermem gerektiğinin farkında olmam gerekir.

PDR Uzmanı Mehmet Yaşar ile mizaç bilgisinin eğitimde nasıl kullanılabileceğini konuştuk.

Eğitimde sıkça çocuğun bireysel farklılıklarını dikkate almaktan bahsedilir. Buna rağmen genelleyici ve indirgeyici yaklaşımlar eğitimin merkezinde yer alıyor. Hatta ebeveyn tutumlarında bile çocuğun bireysel farklılığının dikkate alınmadığını sıklıkla görüyoruz. Belki de bu bireysel farklılıkları nasıl tespit edeceğimizi veya fark edeceğimizi bilemiyoruz. Sizler yıllardır öğretmenlere, velilere verdiğiniz eğitimlerde mizaç bilgisinin bu soruna nasıl yardımcı olacağını anlatıyorsunuz. Bu yüzden öncelikle sormak istediğim mizaç nedir? Çocuğun kişilik gelişiminde yeri nedir?

Mizaç, bireyin doğuştan getirdiği ve hayatı algılama, tepki verme, öğrenme ve iletişim kurma şeklini belirleyen en temel psikolojik yapı taşlarından biridir. Bir çocuğun mizacı, çevresel etkenlerle şekillenebilse de, özü itibariyle değişmeyen, hayat boyu belirli eğilimler ve motivasyonlarla kendini gösteren bir yapıdır. Mizaç, kişiliğin temelini oluşturur ve zamanla deneyimler, aile ortamı ve sosyal çevreyle etkileşime girerek kişiliğin gelişim sürecine yön verir.

Çocukların kişilik gelişiminde mizaç, onların öğrenme biçimlerinden duygusal tepkilerine, motivasyon kaynaklarından sosyal ilişkilerine kadar birçok alanda belirleyici bir rol oynar. Örneğin, bazı çocuklar yeniliklere açık ve dışa dönükken, bazıları daha temkinli ve içe dönük olabilir. Bir çocuğun disipline nasıl tepki vereceği, eleştiriyi nasıl algılayacağı veya başarıdan nasıl motive olacağı bile mizaç özellikleriyle doğrudan ilişkilidir.

Bu nedenle eğitimde ve ebeveyn tutumlarında bireysel farklılıkları dikkate almanın en etkili yollarından biri mizaç bilgisine sahip olmaktır. Mizaç odaklı bir bakış açısı, çocuğu olduğu gibi anlamayı ve onun gelişimini en sağlıklı şekilde desteklemeyi sağlar. Böylece, genelleyici yaklaşımlar yerine, çocuğun doğasına uygun öğrenme ortamları, iletişim yöntemleri ve ebeveyn tutumları geliştirilebilir. Çocuğun neyi neden yaptığı daha iyi anlaşılabilir.

O zaman mizaç bilgisine sahip eğitimciler genelleyici ve indirgeyici yaklaşımlardan ziyade çocuğun bireysel farklılıklarını keşfedebilir, gelişimine ve eğitimine nokta atış yaklaşımlar geliştirebilir, diyebilir miyiz?

Kesinlikle! Mizaç bilgisi, eğitimde bireysel farklılıkları anlamanın ve buna uygun stratejiler geliştirmenin en etkili yollarından biridir. Geleneksel eğitim sistemleri çoğu zaman tüm öğrencilere aynı yöntemlerle yaklaşarak, onların öğrenme stillerini, motivasyon kaynaklarını ve duygusal ihtiyaçlarını göz ardı edebiliyor. Oysa her çocuğun dünyayı algılama biçimi, tepki verme şekli ve öğrenme süreci birbirinden........

© HalkTV