Eğitimci öğrencinin içindeki cevheri çıkarır ve mücevhere çevirir
Prof. Dr. Mustafa Sever eğitim üzerine önemli araştırmalar yapan ve kamuoyu tarafından daha yakından tanınması gereken, eğitim konuları ile ilgili farklı kitapları ve çalışmaları olan değerli bir eğitim bilimci akademisyen. Dombıra, zil çalmayan okul, okul zilleri ve okul kültürleri adlı yazımızı Sever’in önemli eğitim sosyolojisi araştırmalarından olan son araştırması ışığında kaleme almıştık. Bu yazımızda da Sever’in altını çizdiği bir başka noktayı ele almaya çalışacağız. İçinde varsa okur-okumaz eğitim felsefesi, okuyan nasıl okuyor…
Tarihsel süreç içerisinde de günümüzde de dünyaya hükmeden medeniyetlerin başarılarının arkasında büyük felsefi sistemlerin olduğunu görürsünüz. Ve bu felsefi sistemler bu medeniyetlerin biliminden sanatına, edebiyatına, eğitimine; kısacası her şeyine etki etmiştir. Bu anlamda felsefi sistemlerden kaçınılmaz olarak eğitim sistemleri de etkilenmekte ve güçlü eğitim sistemleri de kaynaklarını güçlü felsefi sistemlerin eğitim felsefelerinden almaktadır. Sistematik olmasa da Mevlana, Yunus Emre vb. gibi güçlü bir halk felsefesi geçmişimiz vardır. Eğitim sistemimiz birçok yabancı filozof ve eğitim felsefesinden etkilense de doğal olarak halk felsefemizden de ciddi olarak etkilenmiştir.
Pek Çok Çocuk Dezavantajlı Bir Hayat Sürdüklerinden Başarılı Olamamaktadır
Özellikle son süreçteki “Çoban sınav birincisi oldu, arka mahallerden şampiyon çıktı, fakir aile çocuğu derece yaptı, köyden gelen derece…” gibi medya haberlerinden sonra pek çok veli yanlış bir şekilde şunu söylemektedir: “Bak gördün mü, nasıl da başarılı oluyor öğrenciler yokluklar içinde. Bir çocuğun içinde varsa........
© HalkTV
