Terörsüz Türkiye: Geçmişin kurguları ve yeni gerçeklikler
Türkiye, tarihinin en zorlu, en karmaşık ve en kritik gündemlerinden biri olan Kürt meselesinde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Terörün sona erdirilmesi ve kalıcı barışın tesis edilmesi yolunda yeni bir sürecin başladığını gösteren bu gelişmeler ışığında, bu yazı PKK’nın feshi bağlamında ulus-devlet anlayışlarından kaynaklanan geçmiş sorunları ile bölgesel dinamiklerle şekillenen yeni gerçeklikleri analiz etmektedir. Ayrıca, “Terörsüz Türkiye” hedefinin ne anlama geldiği ve bu hedefe ulaşmak için gerekli paradigma değişiminin kapsamı tartışılmaktadır.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 1 Ekim’de TBMM’de DEM Parti milletvekilleriyle tokalaşması, 27 Şubat’ta Abdullah Öcalan’ın yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” ve son olarak PKK’nın 3-5 Mayıs tarihlerindeki 12. Kongresi’nde aldığı fesih ve silah bırakma kararı, “Terörsüz Türkiye” hedefine doğru sürecin sessiz, yavaş ama kararlı adımlarla ilerlediğini gösteriyor.
Bu gelişmeler, uzun süredir çözümsüzlük sarmalında kalan ve Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan Kürt meselesinin barışçıl yollarla çözülebileceğine dair umutları yeniden yeşertmiştir. 40 yılı aşkın süredir binlerce can kaybına, ağır sosyal ve ekonomik maliyetlere yol açan terör ve şiddet sarmalının sona ermesi, sadece Türkiye için değil, tüm Ortadoğu için de yeni bir barış ve istikrar ikliminin kapısını aralayabilir.
Kamuoyuna detayları açıklanmayan yol haritasının; Öcalan’a tanınabilecek umut hakkının kapsamından silah bırakan PKK üyelerinin durumuna, cezaevindeki mahkûmlara dair hukuki düzenlemelerden PKK’nın alt kolları olan PJAK ve PYD gibi yapıların geleceğine kadar pek çok teknik başlığı içerdiğini tahmin etmek güç değil.
Yukarıda belirtilen yol haritasındaki başlıkların her biri, yürünen zeminin ne derece kaygan olduğunu gözler önüne seriyor. Bu nedenle atılacak her adımın büyük bir özen ve dikkatle planlanması gerekir; aksi takdirde süreç bir yol kazasıyla neticelenebilir.
Bugün geldiğimiz noktada, sürecin gereksiz tartışmalardan ve polemiklerden uzak, dış müdahalelere kapalı şekilde yürütülmesi; devletin geçmişte başarısızlıkla neticelenen........
© Haksöz
