Timsah gardırobu
Butik sahibi bir arkadaşım son yıllarda yaygınlaşan “collab” (işbirliği) modasına uygun olarak Mekap’la ortak bir spor ayakkabı üretmek istedi. Mekap aslında Türkiye’nin ilk spor ayakkabı üreticisi ama bilinçaltımızdaki yeri siyasi. Sarı Mekap yıllarca dağdaki PKK’lılarla özdeşti. Bu imajı taşıyan markayla “collab” yapıp Mekap’ı günümüzün sokak modasına uyarlamak gerçekten iyi bir fikirdi. Ama bir türlü Mekap yöneticilerine ulaşamadı, telefonlarına çıkan olmadı. Mekap belli ki herkese kuşkuyla yaklaşıyor artık. Zaten yıllarca bu imajını yıkmak için çok çabaladı, hatta spor ayakkabı üretiminden işçi ayakkabılarına geçti.
Benzer bir tedirginlik acaba Paris’teki Lacoste ofislerinde de yaşanıyor mu? René Lacoste ta 1933’te bir tenis maçı sırasında giydiği kısa kollu, yakası birkaç düğmeli t-shirt’üyle dünyayı değiştirdi. Lacoste’un lakabı “crocodile”di, markanın hepimizin görünce anında tanıdığı yeşil timsah logosu da böyle oluştu. Ama birkaç haftadır, özellikle Türkiye’de, Lacoste artık timsahla değil Abdullah Öcalan’la anılıyor.
O KADAR LÜKS DEĞİL
19 Haziran’da PKK’nın kurucu lideri Öcalan yaptığı ateşkes çağrısında üzerinde Lacoste vardı. Rahatlıktan mı? Acaba PKK ve Fransa’nın tarihsel yakınlığına mı göndermeydi? Lacoste ne de olsa Fransa’dır; PKK’ya yıllarca kucak açan, meşru bir örgüt gibi faaliyet göstermesine imkan veren, hatta Cumhurbaşkanlığı katında (Mme. Mitterand) destek veren de Fransa’dır. Öcalan bütün bunları bilmiyor olamaz. Belki de hazır giyimle gerçekten siyasi mesaj veriyordur. Belki de Lacoste’un rahat, şık, güvenilir ve bilindik imajından tercih etmiştir.
Lacoste moda dünyasında “ulaşılabilir lüks” tabir edilen bir kategoride yer alıyor. Hazır giyim markaları arasında ne çok pahalı ne de çok ucuz. Üst segmentteki pek çok marka Lacoste’un en meşhur ürünü “polo shirt” yapıyor. Prada’da bu tarz parçaların etiket fiyatı Avrupa’da 850 Euro’ya kadar varıyor, Lacoste’ta ise 90-100 Euro civarında. 100 Euro’ya t-shirt almak için ucuz değil, ama pahalı da değil.
Lacoste’un klasik müşterisi, hep aynı parçaları giyen, gardırobunu bir parça eskidikçe değiştiren kuşak artık yaşlandı. Polo yaka ve timsahlı süveter alıcısı artık önemli bir demografik değil.........
© Habertürk
