Süleymaniye ve Erbil daha istekli…
PKK’NIN silah bırakmasına ilişkin girişimler bugüne kadar 11 kez denendi…
Sorunun çözümü için 1925’ten bu yana yazılmadık rapor, söylenmedik söz kalmadı…
PKK’nın eylemlerine başladığı 1984’ten bu yana da 1993 Ateşkes ve Özal Girişiminden başlayarak bugüne kadar 7 kez açılım sürecine tanıklık edildi.
Yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirildiği “Kürt Açılımı”, Habur olayı ile tükenen “Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi”, MİT yetkililerinin PKK yönetimiyle buluşması ve Dolmabahçe görüşmesi ile hızlanan, Ceylanpınar cinayeti ile sonlanan “Çözüm Süreci” ve güvenlik odaklı “Lider Kadrosunu Bulunduğu Mahalde Yok Etme”ye dayalı yeni dönemdeki sindirme projesi olmak üzere 4 farklı yönteme başvuruldu.
Hiçbiri de bugün olduğu kadar güçlü şekilde çözüme ulaşılmasının önündeki engelleri aşmaya yetmedi…
Benzerin, benzeri iyileştirdiği hemeopatik yöntemle PKK’nın kurucu lideri Abdullah Öcalan’ın girişimi ile terör örgütünün kendini fesih etmesi ve silah bırakması kararı, çözüme daha hızlı yaklaşılmasını sağladı.
Bunda sürecin ilk gongunu vuran MHP lideri Devlet Bahçeli’nin katkısı da büyük oldu; negatif seslerin çıkmasını engellerken, milliyetçi kesimlerde sürecin sonucunun ülke açısından faydalı olacağına ilişkin inancı yükseltti.
Süreci önden çekip götüren motor güç oldu…
Sürecin ilk ayağını Bahçeli’nin çağrısı ve Öcalan’ın sürece dahil olarak sorunu çözmeye hazır olduğuna ilişkin açıklaması oluşturdu.
DEM heyetinin İmralı ziyaretleri bunun devamında geldi ve Öcalan’ın Şubat ayındaki mektubu sonuca giden yolda önemli bir etki yarattı.
İkinci aşamada PKK’nın kongresini toplaması ve fesih ile silahları bırakacağına ilişkin kararı oy birliği ile alması oldu…
Şimdi sürecin üçüncü ayağı olan silahların gözetmenler önünde teslimine ilişkin yeni aşamaya geçiliyor.
Buna ilişkin yol haritası da hazır…
Aktarıldığına göre DEM heyeti, Pazar günü İmralı’da Öcalan’ı ziyaret edecek…
Muhtemelen haftaya Çarşamba da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşacak.
Bu süreçte Erbil, Dohuk, Süleymaniye ve Bağdat’ta sürece dahil olan kesimlerin hazırlıkları tamamlanacak.
Konuyla ilgili kişilerin aktardığına ve Kuzey Irak’ta örgüte yakın medya kanallarında yer alan verilere göre ilk silah teslimi Süleymaniye ve Dohuk yakınlarında iki farklı bölgede sembolik teslimiyetle başlayacak…
Nitekim DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan da dün parti MYK toplantısı sonrası tam gün verememekle birlikte, sürece ilişkin gelecek hafta önemli şeylerin olabileceğini belirtti ve “Önümüzdeki hafta bu kongre (PKK) kararlarına uygun yani silahsızlanmayla ilgili bir gelişme bekliyoruz” dedi.
Ancak silah bıkacakların kaç kişi olacakları ve silah bırakılanların görüntülenmesine ilişkin de iki farklı görüş var…
Birincisi, silah tesliminde MİT görevlileri, güvenlik birimleri, Bağdat ve Irak Kürdistan Yönetimi yetkilileri ile silah bırakacak 30-35 veya 50 kişilik PKK’lı grubun yer alacağı ileri sürülüyor.
Teslim törenindeki video çekiminin basına daha sonra verileceğinden söz ediliyor.
Anlaşılan o ki yeni bir........
© Habertürk
