menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bayram sonrasında olacakların işareti

53 0
08.06.2025

CHP’nin yaşananlar karşısında katılmadığı partiler arasındaki bayramlaşmanın ana iki konusu vardı…

PKK’nin kendisini feshetmesi ve silah bırakma kararı sonrasında demokratikleşme yolunda atılacak adımlar için oluşturulacak Komisyon’un oluşumu…

Diğeri de Anayasa, TBMM İç Tüzüğü ve Siyasi Partiler ve Seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler için oluşturulacak komisyonlar…

Meclis’te salı günü gerçekleşen Prof. Dr. Numan Kurtulmuşun tekrar seçildiği TBMM Başkanlık seçiminde kullanılan oyların dağılımı ile hemen ardından gerçekleşen 10. Yargı Paketi’nde kullanılan oylar bize önemli veriler sunuyor…

Özellikle de iktidarı oluşturan AK Parti ve MHP ile DEM’in işbirliğinin olup olmayacağına ilişkin önemli bir gösterge oluşturuyor…

ANAYASA AÇISINDAN…

İktidar partileri geçmiş dönemde sayısal çoğunlukları ile Anayasa değişikliğini gerçekleştirmek için 360 olan referanduma götürebilme oyuna ulaşma kabiliyetine erişmişti…

Sonunda istedikleri değişiklikleri TBMM’de gerçekleştirmekte de zorlanmamıştı…

Ancak bu kez bir Anayasa değişikliğinin referandum ile gerçekleşmesine AK Parti sıcak bakmıyor; bunun iktidara evet hayır oylamasına dönüşeceğinden endişe duyuyor; referandumsuz şekilde geçişini sağlayacak 400 oy arıyor…

SAYISI YETMİYOR

Ancak bu sayıla AK Parti (273) ve MHP (47) oyları yetmiyor…

İki partinin toplam oyu 320’de kalıyor…

TBMM Başkanlık seçiminde ise bu oy daha da aşağı indi, AK Parti ve MHP ile Hüda-Par (4) ve DSP (1) ortak aday olarak Kurtulmuşu destekleme kararı almıştı.

Bu durumda da 325'e ulaşması beklenmesine karşın, oyları ilk iki turda 305 ve 306’da kaldı; 20 oy sandığa yansımadı…

DEM’DEKİ OY DEĞİŞİMİ

Nitelikli çoğunluk aranan ilk 2 turda da diğer partiler küçük farklarla da olsa adaylarına oy vermeye devam ederken, DEM’de ilginç bir duruma tanıklık edildi…

DEM’in Meclis’te 56 milletvekili bulunuyor; bunda Demokratik Bölgeler Partisi’nin de iki sandalyesi eklendiğinde 58 oya çıkıyor.

Her ikisi de DEM’in adayı Cengiz Çandar’ı destekleme kararı almıştı…

İlk turda iki partiden 8 milletvekili eksik geldi ve Çandarın oyları 50’de kaldı…

DEM İLE CUMHUR’UN İLK İŞBİRLİĞİ

Son turda ise ilginç bir gelişme yaşandı Çandar’ın oyu 18’e inerken, Kurtulmuş son turda oylarını 23 arttırarak 329’a ulaştı ve salt gerekli olan çoğunluğa ulaşarak tekrar TBMM Başkanı seçildi…

Geçmişte AK Parti’den bir adaya kesinlikle oy vermeyen DEM ve öncesindeki selefi partiler bu kez tutum değiştirip, TBMM’de oy verebileceğini sergiledi.

Bu aslında Cumhur İttifakı ile DEM’in ilk işbirliği denemesi başarılı oldu…

İNFAZDA İŞBİRLİĞİ

Sonrasında gerçekleşen oylama da önemliydi…

Adalet Komisyonu sırasında 10. Yargı Paketi’ne el sürdürmeyen, direnen iktidar tarafı, paket Genel Kurul’a gelince tutum değiştirdi…

Özellikle Covid-19 düzenlemesi diye adlandırılan, hükmünü........

© Habertürk