menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yaratıklar özgürlüğe karşı

33 0
17.08.2024

Sinemada birçok seri, alttan alta hep aynı formülü tekrar eder. Hikâyeler birbirine hiç benzemese dahi tekrar eden bazı örüntüler vardır. Seriyi başlatan “Alien”ın (1979) peşinden gelen üç film, aynı örüntüler üzerinden şekillenen çok farklı hikâyelere yönelir. Asıl önemlisi, üçü de yönetmenlerinin vizyonlarını ve yaklaşımlarını yansıtırlar. Alien en başından beri yönetmenlerin kendi görsel atmosferini kurduğu bir seridir. Fede Alvarez’in filmi “Alien: Romulus”, bu kuralı bozmuyor. Ama asıl dikkat çekici yanı, “prequel” olarak tasarlanan önceki iki filmden ayrıldığı noktalar…

Ridley Scott, seriyi 2000’li yıllarda yeniden ele aldığında, iki temel prensip üzerinden hareket eder. Stanley Kubrick’in “2001: A Space Odyssey” filmindekine benzer şekilde, “evrenin, varoluşun sırları” üzerinden bir gizem hikâyesi kurar öncelikle. İkincisi, serinin önceki filmlerine oranla 1979 yapımı “Alien”ın dramatik unsurlarına daha çok sadık kalmaya çalışır, güvenli sulardan ayrılmaz. Dolayısıyla, “Prometheus” (2012) ve “Alien: Covenant” (2017), kurdukları görsel dünyalar dışında seriye nerdeyse hiçbir yenilik getirmez.

Fede Alvarez’in yönettiği “Alien: Romulus”ta, “Prometheus” ve “Alien: Covenant”ta gördüğümüz “Yeryüzü’ndeki yaşamın kökenlerine yolculuk” gibi gizemli izlekler yok. Ama serinin son iki filminde olmayan başka bir şey var: İlk filmin yenilikçi ruhu… Alvarez’in Rodo Sayagues ile birlikte yazdığı senaryo, bazı açılardan, serinin ilk filmini akla getiren bir hikâyeye sahip. Özellikle de bir grup insanın bir uzay gemisinde, hakkında hiçbir şey bilmedikleri tehlikeli ve ölümcül yaratıklarla karşılaşmaları itibarıyla…

İlk filmdeki mürettebat ile “Alien: Romulus”ta gemiyi ele geçiren gençlerin ortak özelliklerinden biri, Weyland Yutani şirketi için çalışmaları veya çalışmış olmaları… Yaratık veya yaratıklarla tesadüfen karşılaşıyor ve farkında olmadan şirketin gizli planlarına alet oluyorlar. Şirket, yaratıklarla ilgili kendi gizli planını yürürlüğe koyuyor ve çalışanlarının hayatına hiçbir şekilde değer vermiyor. İlk filmin alt metninde kendini gösteren rekabetçi vahşi kapitalizm eleştirisi, “Alien: Romulus”ta daha güçlü şekilde karşımıza çıkıyor.

Ana karakter Rain (Cailee Spaeny) dahil olmak üzere filmdeki tüm........

© Habertürk


Get it on Google Play