Bir 'İkili Delilik' oyunu: Salıncak
Hazal Türesan ile Yiğit Sertdemir’in oynadığı ‘Salıncak’ oyunundan çıktık. Züleyha bir şeyler anlatıyor, onu duyuyorum ama ‘Bahar’ ve ‘Kerem’in bizimle birlikte yürüdüğünü söyleyemiyorum. ‘Bahar’ kilo alıp almadığından, ‘Kerem’ özür dilemesine rağmen neden hala peşini bırakmadıklarından dertli, telaşla, etrafımızda dönüp dururken ben kendi kendime aynı soruyu sorup duruyorum: “Delilik nasıl bulaşıcı olur?!”
2018’de Hindistan’da Burari ailesinin en küçük oğlu ‘deliliğini’ 11 aile ferdine bulaştırmış. Küçük çocuğun halüsinasyonları, tek tek tüm aileyi büyük bir faciaya sürüklemiş. 11 kişi evlerinin bahçesinde topluca intihar etmiş.
Bir kişinin, bir başkasının psikolojik sorunlarını ya da halüsinasyonlarını paylaştığı durumu ifade eden ‘Folie à deux' (İkili delilik) terimiyle ilgili okuduğum en acayip haberdi. (Netflix’te ‘Burari Vakası: Bir Ailenin Gizemli Ölümü adıyla belgesel olarak var)
‘Folie à deux’ terimi ilk kez 1877 yılında Fransız psikiyatristler Charles Lasègue Jules ve Falret tarafından tanımlanmış. Özellikle sanrısal bir psikoz semptomunun bir bireyden diğerine bulaşmasıyla oluşan nadir bir psikiyatrik sendrom olarak açıklıyor iki bilim insanı ‘Folie à deux’u. 1970’lerin sonunda konuyla ilgili çıkan bir kitap durumun, genellikle baskın olarak kabul edilen bir partnerin diğerinin inançlarını ve algılarını etkilediği yakın ilişkilerde ortaya çıktığını açıklıyor. Baskın olan kişinin ruhsal bozukluğu karşısında, diğer kişinin bu duruma karşı eleştirel bir düşünme yetisinden yoksun olması sonucunda ‘delilik’ çok daha tehlikeli bir hal almaya........
© Habertürk
