menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ya zeytinlikler taşınacak ya da santral kapanacak!

23 0
26.06.2025

Enerji sektörünün ve Ege halkının gündeminde, üzerinde zeytin ağaçları, altında kömür madenlerinin olduğu sahaların nasıl işletileceğine dair tartışmalar var. Devletin 2014 yılında özelleştirdiği Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri, elektrik üretebilmek için son yıllarda ciddi anlamda kömür sıkıntısı çekiyor. Çünkü üzerinde zeytinliklerin olduğu rezerv sahalardan kömür çıkarılıp, santrallerde kullanılmasında çevre ve mülkiyet ilgili düzenlemeler olmadığı için sorun yaşanıyor.

Uzaklardan kamyonlarla taşınan kömürle çalıştırılan termik santraller elektrik üretme sorumluluğunu bu şekilde yerine getiriyorlar. Ama bu durum hem ekonomik hem de sürdürülebilir değil. Ayrıca çevreye de daha fazla zararı olan bir işletmecilik yapılıyor. Taşıma suyla değirmen dönmez, ama taşıma kömürle santralleri çalıştırılmaya çalışılıyor.

Muğla il sınırları içindeki Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin kullandığı kömür sahaları açık madencilik yöntemiyle işletiliyor. Dolayısıyla bu santrallerin faaliyetlerine devam edebilmeleri için zeytin bahçelerini gözden çıkarıp, altındaki rezerv maden sahalarındaki kömürleri çıkarıp, kullanmaları gerekiyor. Bölge halkı ve çevreciler de madenlerin işletilebilmesi için gündeme gelen zeytin ağaçlarının taşınacak olmasına tepki gösteriyor. Zira asırlık zeytinlikler de bölge halkının, köylülerin doğal rezerv alanları, geçim kaynağı…

Yeniköy-Kemerköy santrallerini işleten şirketler, uzun bir süredir elektrik üretiminde kömür sıkıntısı yaşadıkları için konuyu devletin ilgili kurumlarına ileterek, çözüm istedikleri biliniyor. Santrallerin karşılaştığı kömür sorununun aşılabilmesi için kamunun özelleştirme mevzuatları çerçevesinde kapısı çalınmış. Kamu otoritelerinin de ilgili şirketlerin işlettiği termik santrallerin ihtiyacı olan kömürü, rezerv sahalardan sorunsuz temin edebilmeleri için yasal düzenleme karar aldığını TBMM'deki tartışmalardan öğrenmiş olduk.

TBMM gündemine gelen ve 20 Haziran Cuma günü Komisyon’dan geçen “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile 3213 sayılı Maden Yasası’nda geçici mahiyette düzenlemeler yapılması amaçlanıyor. Bu yasa teklifi Muğla’daki belli bölgeyi kapsıyor. Tartışıldığı gibi ülke geneli için geçerli olacak bir durum söz konusu değil.

TBMM Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen değişiklik teklifiyle ilgili olarak başta bölge halkı, çeşitli sivil toplum kuruluşları, eylem yapmaya, tepki göstermeye başladı. Hatta geçtiğimiz salı günü Muğla’nın köylerinden Ankara’ya, TBMM kapısına kadar gelip, pankartlarla tepkilerini göstermek isteyen yaşlı nineler dahi oldu. Zeytinliklerinin bozulmasını, zeytin ağaçlarının taşınmasını ve geçim kaynaklarının da yok olmasını istemiyorlar.

Bölge halkı, yasa teklifiyle zeytin ağaçlarının taşınarak, altındaki kömür madenin çıkarılması için atılan adımların hepsinden haberdarlar ve endişeliler. Kömür ile zeytinlikler arasında bir tercih yapıldığı ve yasa teklifiyle de kaybeden tarafta olacaklarını anladıkları için harekete geçmiş durumdalar.

Tüm bu yaşananlar da gösteriyor ki, çevreyle uyumlu maden........

© Habertürk