Rusya'nın Akkuyu'ya ortak bulması zor!
Türkiye’deki en büyük yabancı yatırımı olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) yeniden ortak arayışı sebebiyle gündemde. Ukrayna savaşı sebebiyle Batı yaptırımlarına muhatap olan, ABD’nin 2 milyar doları bloke etmesiyle de hafızalara kazanan Rusya, Türkiye’de inşasını sürdürdüğü Akkuyu NGS’ye böyle bir ortamda ortak bulmakta zorlanacak gibi görünüyor. Görüştüğüm ilgili çevreler de Türkiye’de iş dünyasının bu büyüklükte bir ortaklığa girmesi için bankalardan kredi bulmasının zor olacağını belirtiyorlar.
Ayrıca Akkuyu NGS’nin şu ana kadar ulaştığı yatırım maliyetinin buraya ilgi duyacak çevreler için cazip olmayacağı da ifade ediliyor. Pandemi süreci ve geçmişte tartışmalı yönetim şekli sebebiyle Akkuyu NGS için toplam yatırım rakamının yaklaşık 25 milyar doları ulaşmış olmasının ortak bulunmasına en büyük engel olacağına dikkat çekiliyor. Eğer Rusya ortaklık için yeni ve makul bir rakam açıklar, bu rakamı en fazla 15 milyar seviyesine çekerse ortaklığın makul hale geleceğine vurgu yapılıyor.
Medyaya yansıyan haberlere göre Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık nükleer santraldeki hisselerinin yüzde 49’unu satmak için görüşmelere başlamış. Rosatom’un iştiraki Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko, İstanbul’da düzenlenen Nükleer Santraller Zirvesi’nde Bloomberg’e verdiği röportajda, Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelerin sürdüğünü açıklamıştı.
Dedusenko, ilk ünitenin elektrik üretmeye başlamasına ne kadar yaklaşılırsa, o kadar yatırımcının gelmeye başladığına işaret etmiş, ama ortaklık için kimler görüştüğüne açıklık getirmemiş. İlk ünitede elektrik üretimine geçilmesiyle gelecek paranın ortaklık için teşvik edici yönü olsa dahi projenin toplam maliyetinin yüksek olması ve diğer ünitelerin inşasının devam etmesi soru işaretlerine sebep oluyor.
Türk iş dünyasından bu ortaklıkla ilgilenme ihtimali olan bazı çevrelere konuyu sorduğumda ise ortaya çıkan yatırım maliyetini yüksek bulduklarını ifade ettiler. Hatta Türkiye içinden ortak bulunmasının zor olacağına dikkat çekilerek, “Bir ihtimal Çin’den ortak gelebilir.” Şeklinde yabancı ortak olabileceğini işaret edenler de oldu.
Bilindiği üzere 2018’de Akkuyu NGS’nin yüzde 49’luk kısmını Cengiz-Kolin-Kalyon guruplarının konsorsiyum olarak satın alacağı gündeme gelmişti. Ancak gerçekleşmedi.
Türkiye, ilk nükleer........
© Habertürk
