menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sütaş mayası iyi tuttu, Bingöl'e 2. fabrika

28 0
30.06.2025

Finansal piyasalarda önemli gelişmeler yaşanıyor. Ancak bu haftaki yazıyı yarına bıraktım. Çünkü bir grup gazeteciyle Türkiye’nin en büyük süt işleyicisi Sütaş’ın Bingöl’de henüz resmi açılışı yapılmayan entegre tesislerine gittik. Burada Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’dan bilgi aldık. Süt önemli, ette yaşanan sorunun da anası.

➔Bursa Karacabey’de 1975’te kurulan Sütaş 50. yılına girdi ve sadece süte odaklandı. Pakistan ve Makedonya’da iki, Türkiye’de ise Bursa, İzmir, Aksaray ve Bingöl’de dört olmak üzere altı ayrı merkezde faaliyet gösteren Sütaş’ın şimdiye kadarki toplam yatırımları 822 milyon doları buldu.

2024’te 39.6 milyar liralık ciroya ulaşan Sütaş, 50’nci kuruluş yılında İSO “500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde 50. sıraya yükseldi.

➔Şirket 2024’te 1 milyon ton süt işleyerek günlük ortalama 6.7 milyon paket süt ürününü tüketiciyle buluşturdu. 182 bin satış noktasından müşterilere ulaşan Sütaş ürünleri her 10 sofranın 8’inde yer alıyor. Sütaş kayıtlı süt pazarından yüzde 10 payı ile en büyük kuruluşu.

➔Sütaş 5.800 kişisi bordrolu, 2.000 kişisi sözleşmeli 7.800 kişiye doğrudan istihdam sağlıyor, 20.000 üretici aile ile çalışıyor.

➔Fabrika için Elazığ’da yer bakarken Muharrem Yılmaz’ın karşısına şimdi Cumhurbaşkanı Yardımcısı, dönemin Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın önerisiyle komşu il Bingöl çıkmış.

Hayvancılığa uygun doğası ile Bingöl’de süte atılan maya iyi tutmuş ki, Muharrem Yılmaz 2030 yılında kapasitenin dolmasını bekliyor.

➔Beklenen ise bölgede paketli süt ürünleri tüketiminin artması. Türkiye’de süt ve süt ürünlerinin yaklaşık yarısının markasız biçimde tüketiliyor. -Ve Sütaş olarak Bingöl’e ikinci bir fabrika kurmaya hazırlanan Muharrem Yılmaz araziyi satın almış. İkinci 10 bin büyük başlık yatırıma hazırlanıyor. Bir 200 milyon dolarlık daha yatırım planlanıyor.

Sütaş Bingöl Entegre Tesisleri, Muharrem Yılmaz’ın kendi deyimiyle “ustalık eseri.”

➔Süt işleyen fabrikada herhangi bir koku yok, yerde su göllenmesi veya damlası yok. Her taraf kuru. Hemen her şey boruların içinde. Sadece bu fabrikada 50 kilometre uzunluğundan boru döşenmiş.

➔Süt kontrol edilerek ve hijyenik şartlarda istasyonda fabrikaya basıldığında üretim otomatikleşiyor, bilgisayarlar tarafından yönetiliyor ve denetleniyor. Temizliği de aynı şekilde yapılıyor. Süt girip 18 ayrı süt ürünü olarak çıkıyor.

3.200 dönüm arazi üzerine 202 milyon dolara kurulan tesis, 4 fabrika ve 4 çiftlikten oluşan modern bir işletme ve Bingöl’e birkaç kilometrelik mesafede.

➔Süt, yem, enerji ve gübre olmak üzere birinin çıktısı diğerinin girdisi şeklinde dört fabrikan kurulu entegre tesiste ayrıca damızlık süt sığırı, düve, besi, süt hayvancılığı ve eğitim merkezi olarak dört çiftlik de yer alıyor.

➔Hayvanın gün içinde besin ihtiyacını karşılayan yemler ile bunlara ait karışım oranlarını ifade eden Rasyon Hazırlama Merkezi de bu tesiste hayvancılığa kazandırılan önemli bir teknolojik yenilik.

➔Çiftliklerin ortasında büyük çark şeklindeki dönen platformun adı “rotary sağım sistemi.” Memesi şişen ve rahatsızlık duyan hayvan tek başına buranın yolunu tutuyor. Sıraya giren hayvanların önce memeleri temizleniyor ve kendi başlarına dönen çarka sağım alanına çıkıyor. ➔Sağım bittiğinde yine kendiliğinden ayrılıp geldiği yere dönüyor. Bu platformda aynı anda 80 ineğin sağımı otomatik yapılıyor.

➔Çiftliklerde 7.023’ü sağmal olmak üzere toplam 15.618 büyükbaş hayvan........

© Habertürk