Faiz zirvedeyse getirisi nerede?
TÜİK haziran ayı itibariyle finansal yatırım araçlarının farklı vadelerde nominal ve reel getirilerini açıkladı.Bitişikte bulunan tabloda 6 ana yatırım aracının 5 ayrı vadede nominal ve ÜFE- TÜFE bazında getirileri yer alıyor.
➔Nominal getirileri dikkate almıyoruz, reel getiriler üzerinden gidersek tabloda 60 ayrı getiri oranı hesaplanmış. Bunlar içinde reel getirisi olanları kırmızı renkle gösterdik, negatif getiriye sahip olanlar da siyah renkli.
➔ Toplam 60 getiri içinde kırmızıların yani enflasyon sonrası reel getiriye sahip olanların sayısı 34. Toplamın yarısını biraz geçmiş durumda.
➔Siyah renkteki negatif getiri sayısı ise 26. Geçmiş aylara hatta yıllara göre denge kırmızılar yani reel getiri lehine değişiyor. Eh fena değil.
➔Reel getirisi sayısı ne kadar fazla olursa tasarruf sahipleri için o kadar iyi. Tasarruflarına enflasyon üzerinde getiri sağlıyor demek.
➔Bu aynı zamanda dezenflasyona destek veriyor. Hanehalkını tüketim yerine tasarrufa yöneltici bir gelişme.
➔Ayrıca 6 ana tasarruf aracının 3’ü TL bazında, 3’ü de yabancı para bazında araçlar.
➔Önemli oranda ithal özelliği olduğundan ve fiyatı dünyada belirlediğinden altını yabancılar sınıfına koymak daha uygun. Dolar, euro ve altın olmak üzere yabancı paraya dayalı araç sayısı böylece 3 oluyor.
➔Dolayısıyla finansal yatırım araçlarının getirisine bir de yerli ve yabancı para açısından bakılınca karşımıza daha başka bir tablo çıkıyor.
➔Yerli ve yabancı ayrımında araç olarak 3’te 3 beraberlik olmasına karşılık toplamdaki 60 farklı getiride denge TL aleyhine bozuk.
➔Ya da TL’de ÜFE ve TÜFE bazında 5 ayrı vadede hesaplanan 30 getiriden 14’ü pozitif, 16’sı negatif çıkıyor. Sayı olarak negatif getiriler daha fazla.
➔TL araçlar içinde en çok kaybettirme sayısı borsada. 10 getirinin 9’u kayıplı, kazançlı olan sadece........
© Habertürk
