menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

'Nakit yok, kart var' stratejisi

60 0
15.07.2025

Türkiye'de son yıllarda kredi kartıyla yapılan harcamalardaki çarpıcı artış, yüzeyde dijitalleşme ve değişen tüketici alışkanlıklarıyla açıklanıyor gibi görünse de, resmi veriler ve bazı kritik tercihler bu eğilimin ardında çok daha sistematik bir politika değişikliği olduğunu gösteriyor. Merkez Bankası’nın kapsamlı analizleriyle birlikte okunduğunda, ortada bir tesadüf değil, kontrollü bir dönüşüm olduğu anlaşılıyor.

➔Merkez Bankası tarafından yayımlanan analizde, son dönemde kartla yapılan harcamalardaki artışın yalnızca talep koşullarına bağlanmasının yanıltıcı olabileceği vurgulanıyor.

➔Ekonomistler Ece Taşan Özel, Orhun Özel ve araştırmacı Tahamuhammet Süleyman’ın hazırladığı çalışmada, bu artışta tüketicilerin ödeme tercihlerindeki dönüşümün, özellikle nakitten karta geçişin etkili olduğu belirtiliyor.

➔"Kart Kullanım Oranı ve Kartla Yapılan Harcamalar" başlıklı TCMB çalışmasına göre, kartlı harcamalar geçmişte özel tüketim kalemleriyle paralel seyrederken, 2021 sonrası belirgin bir ivmelenmeyle ayrışmaya başladı.

➔Analizde, bu tercihin arkasında dijitalleşme, temassız ödeme sistemlerinin yaygınlaşması, yüksek enflasyonun nakit taşımayı maliyetli hale getirmesi ve genel tüketim alışkanlıklarındaki değişim gibi faktörlerin yer aldığı vurgulanıyor. -Bu bileşenler birlikte değerlendirildiğinde, kartla ödeme oranlarındaki artışın sadece teknolojik bir geçiş değil, yönlendirilmiş bir davranış değişimi olduğu ortaya çıkıyor.

➔Kısacası, yüksek enflasyonun sağladığı ortamda devlet, büyük kupürlü banknot çıkarmayarak piyasadaki nakit parayı azaltıyor ve böylece kart kullanımını teşvik ederek harcamaları kayıt altına alıyor.

➔Türkiye’de 2021'de başlayan ve 2024 itibarıyla p’lere ulaşan........

© Habertürk