menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Toplumumuzda yardımlaşma ve dayanışmanın önemi

8 0
03.05.2025

Birlikten kuvvet doğar… gibi. Türk insanın tarihte gösterdiği en büyük yardımlaşma ve dayanışma örneği; Kurtuluş Savaşı’dır. Kurtuluş savaşını bize kazandıran sahip olduğumuz silah, cephane, teçhizat değil, Türk insanının yardımlaşma ve dayanışma içinde ülkesine sahip çıkmasıdır. Toplumu ilgilendiren sorunları, doğal afetler sonucu ortaya çıkan olumsuz durumları aşmak için milletçe hep birlikte hareket etmeliyiz.

Tarih boyunca varlıklı Türkler, toplumsal dayanışma ve yardımlaşmaya katkı sağlamak amacıyla vakıflar kurmuşlardır. Vakıflar sayesinde yardıma muhtaç halkın pek çok ihtiyacı yardımseverler kişilerin vakıfları tarafından karşılanıyordu.

Osmanlı’da halkın, yardıma muhtaç kişilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılan devlet veya kişiler tarafından bırakılan mal veya paraya vakıf denir.

Bu malların geliriyle (vakıflar sayesinde) hastalar tedavi ettirilir, öğrenciler okutulur, fakir olanlara aş ve kalacak yer sağlanırdı. İmarethanelerin yani aş evlerinin geliri de vakıflar tarafından karşılanırdı. Osmanlı’da çok çeşitli hayır kurumları ve vakıflar bulunmaktaydı.

Selçuklu Devleti ve daha sonra kurulan Osmanlı Devleti’ndeki esnaf birliğine Ahilik denirdi. Ahilik teşkilatı sayesinde esnaf birbirine destek olur, mesleğe yeni başlayanlara hem dini hem de mesleki eğitim verilirdi.

Çırak olan bir kişi kalfalığa yükselir daha sonra Şet Kuşatma töreniyle kendisine ustalık belgesi verilirdi.

Medrese bugünkü üniversitedir. Medreselerde dini bilimlerin yanı sıra fen, tarih, tıp, felsefe gibi dersler okutulurdu.

Enderun, Osmanlı sarayında bulunan okuldur. Burada eğitim alanlar nitelikli devlet adamı, usta, sanatkâr ya da yeniçeri ocağına asker olurdu. Balkanlardaki halk arasından küçük yaşta alınan öğrenciler Enderun’da yeteneklerine göre eğitilirdi. Bu sisteme devşirme denirdi.

Kısaca Osmanlı Devleti’ndeki eğitim kurumları arasında Enderun, ahilik-lonca ve medrese gösterilebilir.

Bir meslek dalında eğitim görmüş, o işin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip kişiye nitelikli eleman denir. Nitelikli eleman(nitelikli insan gücü) sayesinde kısa sürede, fazla malzeme harcamadan kaliteli iş yapılır. Hem işverene hem de ülkeye katkısı büyüktür.

Bizler yeteneklerimize, kabiliyetimize göre bir meslek seçmeliyiz. Sadece kabiliyet, yetenek yetmez. Seçtiğimiz........

© Haberton