menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kara Budun

32 0
05.03.2024

“Biz burada olduğumuz için bu yüzük yok, bu yüzük olduğu için biz varız.” Everything İs Illuminated ‘2005

Psikolojik kitle, aynı düşüncelere, hedeflere, duygulara ve/veya davranışlara sahip olarak bir araya gelmiş bir insan topluluğunu ifade eder. Bu kavram toplumsal algıları, olayları ve davranışları anlamlandırmak için çok mühim bir yere sahiptir. Psikolojik kitle, birbiriyle yoğun etkileşim içinde olan insan grubudur ve bunlar küresel ana akım medya, propaganda araçları, sosyal medya gibi kanallarla bilgi ve duygusal içeriklere maruz kalarak etkilenirler. Tarih boyunca “güruh” örneklerine çokça rastlanır ama teknolojik gelişmeler sonucu kolayca manipüle edilebilir ve kontrol altına alınabilir hale gelmesi dijital medya sayesinde olabilmiştir. Bugünkü imkanlarla bilgiye erişimleri çok basit hale gelen kitleler, artık masa başında hazırlanan bir metin ve/veya görsel materyal ile kolayca yönlendirilebilecek bir kıvamda tutuluyor. Haberler, kurgular, komplo tezleri, duygusal içerikler; videolar, resimler, animasyonlar ve diğer medya biçimlerinin birkaç tıklama ile milyonlarca insanın erişimine sunulmasıyla duygu ve düşüncelerin hızla yayılması sağlanır. Hatta bu yolla kitlelerin davranışları kontrol altına alınır yada yönlendirilir.

“Bir psikolojik kitlenin en çok göze çarpan özelliği şudur: Kitleyi meydana getiren bireyler kimler olursa olsun; yaşama tarzları, iş-güçleri, karakterleri yahut zekâları ister benzer, ister ayrı olsun, kalabalık haline gelmiş olmaları onlara bir tür kolektif ruh aşılar. Bu ruh onları her birini tek başlarına bulunduklarında duyacaklarından, düşüneceklerinden ve yapacaklarından tamamıyla başka hissettirir, düşündürür ve yaptırır. Bazı düşünceler, bazı duygular ancak kitle halinde bulunan bireylerde ortaya çıkabilir veya eyleme dönüşebilir. Psikolojik kitle, bir an için birbirleriyle kaynaşmış, türdeş olmayan (heterojen) unsurlardan toplama geçici bir yaratık gibidir.”

Psikolojik topluluklar duygudaş olduklarından, birbirlerinin düşünce ve eylemleri üzerinde tesir oluşturmaları kaçınılmazdır. Bu sosyal gerçeği çok iyi tespit etmiş olan dijital medya platformları, kullanıcıların ilgi alanlarına göre içerikleri tasnif eder ve kişiselleştirir. Bilhassa dijital medya araçlarının insanları belirli düşüncelere veya duygusal tepkilere yönlendirebilecek kışkırtıcı bir gücü vardır. Bunu sağlayan şey, belirli amaçlar için yazılmış algoritmalardır! Algoritmalar, kullanıcıların ilgi alanlarına ve etkileşimlerine dayanarak onlara içerikler önerir ve bu süreçte psikolojik kitle oluşumu hızlıca gerçekleşir. Öte yandan son yıllarda gündeme hızla........

© Habername


Get it on Google Play