menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Anlam Şifresi

19 0
20.05.2024

Mutluluk sadece paylaşıldığında gerçektir.” Into The Wild’2007

Her toplumda insan karakterinin olumlu nitelikleri değerli olmuştur. Bunların başında diğerkâmlık, empati ve yardımseverlik gibi duyguların güçlü bulunması olumlu karakter özellikleridir. Ancak son yıllarda giderek daha fazla insanın yalnızca kendini düşünme (bencillik) eğiliminde olduğu da yaygın bir kanaattir. Diğer taraftan dijital çağın modern gençlerinde cömertlik gibi mükemmel bir karakter özelliğine nadiren rastlanır oldu. Bu duygudan yoksun kalmak onları zalim, alaycı ve bencil olmaya doğru itiyor. Bu gençler, hayatta kalmak ve başarıya ulaşmanın tek yolunun bu olduğuna; merhamet, empati, hoşgörü ve cömertlik gibi karakter niteliklerinin ise zayıflığın bir göstergesi olduğuna inanırlar ve bunu da vahşi bir dille her ortamda ifade etmekten çekinmezler. Bu yüksek karakter nitelikleri zayıflık mıdır yoksa hayatın anlam şifreleri mi?

Toplumsal huzur dediğimiz şeyin ana kaynağı güven duygusudur. Öteden beri güven duygusu yetersiz olanlar, kendilerinde olanı paylaştıklarında güvenliklerini kaybetme tedirginliği yaşarlar. Maddi imkânlarını paylaştıklarında ihtiyaç zamanında zor durumda kalacaklarını, ilgi ve sevgilerinden verdiklerinde de ego tatmininde eksilme neticesi onur ve saygınlık kaybına uğrayacakları zannına kapılırlar; Bunun altında yatan şey güvensizliktir, kendine, yakın çevresine ve maneviyata karşı güven eksikliği… İlgi ve sevgi göstermede, bilgi paylaşımında ve maddiyatta cömert olmak güven duygusu yüksek, nerde durduğunu ve ne yaptığını bilen sağlam karakterli insanların özelliğidir.

Cömert insanlar vericidirler, paylaşımcıdırlar çünkü güven duyguları sağlamdır. Onların, “gayretle çalışarak verdiklerimden fazlasını yeniden kazanabilirim” şeklinde dile gelen özgüvenleri vardır. Diğer taraftan onlar, “Zor duruma düştüğümde güvenebileceğim yakınlarım ve çevrem var” diye düşünen ve bu yüzden asla kendilerini yalnız, güvensiz ve çaresiz hissetmeyen insanlardır. Elindekini paylaşamama yani cimrilik hem insanın maneviyatının zayıflığını ya da moral değerlerden yoksun olduğunu gösterir, hem de öz benliği ve çevresiyle olan bağlarının gevşekliğini… Bilelim ki cimrilik tam anlamıyla bir manevi güvensizlik halidir.

Çok yanlış olarak algılanıp uygulanan bir deyim vardır:........

© Habername


Get it on Google Play