Türklerde ve Türk Milliyetçiliğinde vatan algısı
Türkler tarihin ilk milletlerindendir. Ama aynı zamanda vatan anlayışı çok geç oluşan milletlerdendir. Son yüz elli yılı hariç tutarsak Türklerde vatan mukaddes değildir. Bunun temel nedeni, Türklerin cihan hakimiyetini hedeflemeleridir. Türkler için coğrafya, bereketi kadar değerlidir. Orhun Anıtlarına, destanlara ve diğer devletlerle yapılan anlaşmalara bakıldığında Türklerde hem Gök Tanrı dinine mensupken hem de Müslüman olduktan sonra ‘’Gökte bir Tanrı, yerde bir hükümdar’’, kut, fetih, cihat, nizamı alem, Kızılelma, İlahi kelimetullah gibi birbirlerinin türevi olan ve vatan algısının oluşmasını engelleyen kavramlar öne çıkar.
Türk milletinin oluşumu Türklerin bozkıra yerleşmeleriyle hızlanır. Türkler ormandayken geyiği evcilleştirirler. Bozkırda geyik yetiştirmenin daha kolay ve daha bereketli olduğunu tespit ettiklerinde bozkıra yerleşmeye başlarlar. Bozkırda yıllardır el sürülmediğinden devasa boyutlara ulaşmış otlar vardır. Otlar tükendikçe devasa boyuttaki otların olduğu komşu yörelere göçerler. Gıda teminin kolaylaşması ve geniş coğrafyaları kontrol etmek için daha fazla nüfusa ihtiyaç duyulması, doğumları yükseltir. Sürüp giden göç nedeniyle, uzun süre aynı yerde yaşanmadığından vatan kavramı oluşmaz. Zamanla geyiğin yerini bozkıra daha uygun olan at ve koyun alır. Aile-Kabile-Boy-Budun-Ulus zinciri oluşur.
Otlakların organize edilmesi, kontrol edilen coğrafyaların dış güçlere karşı savunulması, anlaşmazlıkların çözülmesi gibi sorunlar, boy federasyonları şeklinde ortaya çıkan ilkel devlet yapılanmalarını doğurur. Devletin özgürlüklerini kısıtlayacağını fark eden bazı Türk boyları devletsiz yaşamak üzere batıya göçerler. Devletsiz Türk boyları kısa sürede yok olurlar. (Peçenekler zamanla tarih sahnesinden çekilen devletsiz Türklerin son temsilcileridir.) Bu göçten sonra devletin yönetimini kaybeden Türklerin göç etme adeti oluşur.
Tarihçilerin yönetim değişiklerini devletlerin yıkılıp-kurulması gibi değerlendirmeleri çok yanlıştır. Devlet aynıdır. Sadece yönetenler farklıdır. Büyük Hun Devletini kuran ve yöneten boylar zayıflayınca Avarlar ve onları destekleyen boylar ayaklanarak idareyi ele geçirirler. Hunlar ‘’Burası bizim vatanımız, kanımızın son damlasına kadar savaşırız’’ diye düşünmezler ve destekçileri olan boylarla birlikte batıya ve güneye göçerler. Batıda........
© Habererk
