menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Pakistan-Hindistan savaşından alınacak dersler

11 10
13.05.2025

Bu savaşın en önemli neticesi Şanghay İşbirliği Örgütünün iflas etmesidir. Örgütün iki üyesi resmen savaştılar. Birbirlerinin şehirlerini bombaladılar. Ve bunu daha diplomaside gidilecek yol varken, bütün alternatifler tüketilmemişken yaptılar. Şanghay İşbirliği örgütü adına daha da beteri, örgütün güçlü üyeleri arabuluculuk yapacaklarına tarafları desteklediler. Çin Pakistan’a, Rusya Hindistan’a arka çıktı. Bu savaş münasebetiyle Çin ve Rusya’da güç kaybetti. Artık müttefikleri bu iki devlete savaştan öncesi kadar güvenemez.

NATO 77 yıl önce kuruldu. Aralarında büyük sorunlar olan üyeleri var. Bazı üyeleri defalarca savaşmış. Ayrıca NATO’nun üye sayısı ŞİÖ’ den çok daha fazla. Buna rağmen bugüne kadar buna benzer bir sorun yaşanmadı. ŞİÖ bu savaştan sonra hiçbir üyesinde güvende olduğu hissini tesis edemez.

Yeni Delhi’nin iddiasına göre Pakistan Hindistan’daki terör faaliyetlerini destekliyor. Bu iddia doğru olabilir zira Pakistan’ın bu konuda sicili berbat. Taliban’ı dünyanın özelliklede Afganistan Türklerinin başına kim bela etti? Üsame Bin Laden nerede yakalandı? İddialar yanlışta olabilir zira Delhi’deki şoven iktidar her olumsuzluktan Pakistan’ı ve Hindistan Müslümanlarını sorumlu tutuyor.

Hindistan terör saldırılarından sonra İndus nehrinin sularını kesti. Bu yaptırım Pakistan için ölüm demek. Zira topraklarının ’i İndus nehrinin sularıyla sulanıyor. Taraflar İndus nehrinin sularıyla ilgili olarak anlaşamazlarsa sık sık karşı karşıya gelirler.

Uluslararası otoritelere göre hava muharebelerinde Pakistan üstündü. Bunun anlamı uçak, füze ve füzesavar teknolojilerinde Çin’in ABD ve Avrupa’dan geri olmadığıdır. İnsansız hava araçlarıyla yapılan operasyonlarda Pakistan’ın daha başarılı olması, Türkiye’nin bu segmentte İsrail’den daha üstün olduğu şeklinde........

© Habererk