menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Timsahlar ağlaşırken dayanışırlar…

11 11
20.03.2025

'Timsah Gözyaşları' insanların gösterdiği samimiyetsiz veya asılsız pişmanlık, üzüntü anlamına gelir ancak bu terimin kökeni için Eski Mısır'a bakmak lazım.

Nil Nehri yakınında yaşayan ve çalışan insanlar için ani bir timsah saldırısı hep tehdit olmuştur. Timsahlara o kadar saygı duyulmuştur ki, bu hayvan eski Mısır tanrılarından biri olan Sobek ile temsil edilmiş. Timsahlar için her hareketlerinden, davranışlar üzerinden müthiş anaforlar üretilmiştir. Timsah gözyaşları da bunlar arasındadır…

Timsahlar suyun dışında biraz zaman geçirdiklerinde gözleri kurur, bu yüzden gözlerini nemli tutmak için ağlarlar. Timsahların kurbanlarını bu 'sahte' gözyaşlarıyla kandırdığı, onlara saldırmadan önce ‘ikna için’ masumiyetlerini belirtmek için ağladıkları inancı vardır. Saldırı öncesi gözyaşlarıyla kurbanlarına bir 'tuzak' kurduğuna inanan insanlar tarafından bu terim yıllar boyu sahte duyguların tanımlanması için kullanılmıştır…

Antik Yunan tarihçisi Plutarch'ın yazılarında da bu kavram vardır öyle ki, bu kavramın yüzyıllar boyunca, timsahların bulunmadığı ülkelerde bile Orta Çağ'a kadar kullanıldığı görülmektedir. Keza, “timsah gözyaşları” bir şövalyenin dünya çapındaki maceralarını anlatan 14. yüzyılda yazılan The Travels of Sir John Mandeville'de de ve ayrıca William Shakespeare'in eserlerinde de kullanılır…

Timsah gözyaşlarının ardında yatan nedenler hakkında bilimsel gözlemler de vardır. Hastaların yemek yerken fasiyal sinir hasarı nedeniyle gözyaşı döktüğü “Timsah Gözyaşı Sendromu” olarak bilinen nadir bir insan bozukluğuyla ilgilenen bir nöroloğun sorgusuna cevap araması üzerine, Florida Üniversitesi’nden araştırmacı olan Kurt Vliet, bir timsah çiftliğinde karada beslenmek üzere eğitilmiş........

© Haber7