İstanbul depreminin düşündürdükleri…
İstanbul’da 6.2 şiddetinde bir deprem yaşadık. Hemen herkes yıllardan beri konuşulan, ama akıbeti hep geleceğe bırakılan “Depreme ne kadar hazırız, nasıl hazır oluruz, neler yapılmalı?” sorusuna yöneldi…
Elbette bunlar haklı ve yerinde sorular. Çünkü yapılan tespitler var.
Kentsel dönüşüm, şehirlerdeki eski, sağlıksız, riskli veya işlevini yitirmiş yapıların yenilenmesi, sosyal, ekonomik ve çevresel açıdan daha yaşanabilir alanlar oluşturulması sürecidir. Bu süreç çoğu zaman deprem riski, plansız yapılaşma, altyapı eksikliği gibi nedenlerle gündeme gelir. Yapılması şart. Ama kolay mı?
Başta deprem olmak üzere afet risklerini azaltmak, yaşam kalitesini yükseltmek, çevresel sürdürülebilirliği, sağlamak, ekonomik canlanma yaratmak, kentsel estetiği iyileştirmek için şart olan bir yöntem…
7,5 milyon yapının bulunduğu İstanbul’da 1,5 milyon yapı risk altında. 600 bin bağımsız bölüm her an çökme tehlikesiyle karşı karşıya.
Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı, 39 ilçede 365 farklı alanda kentsel dönüşüm faaliyetleri yürütüyor. Yarısı Bizden kampanyası var.
2012 yılından bu yana İstanbul’da 923 bin bölümün dönüşümü tamamlanmış, yaklaşık 208 bin 915 bağımsız bölümün dönüşüm süreci devam ediyor.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bunları yaparken İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere yerel yönetimler neler yapıyor? Öyle ya, sorumluluk da, işin önemli kısımları da onların üzerinde…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2019’dan beri CHP’de… 2024 Yerel Seçimlerinde ilçelerin de önemli bir kısmı yine CHP’ye geçti.
CHP'nin Türkiye çapında ortak, sistematik ve uygulanabilir bir kentsel dönüşüm politikası yok. Her belediye kendi meşrebince hareket ediyor. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde........
© Haber7
