İmam hatip liseleri: Tarihin akışı içinde toplumsal talebin ve modernleşme arayışının kesişim noktası
LGS Sonuçları açıklandı, dezenformasyonlar başladı. Gerçek dışı iddialarla kamuoyu oluşturulmak, sinsi bir şekilde İmam Hatip okulları hedefe konulmak istendi. Bakanlık tarafından tüm illerde “birincilik” alan öğrencilerin sayısı ve okulları açıklanmasına rağmen, tam anlamıyla itibar suikastı anlamına gelecek gerçek dışı iddialarla adı Mahmud Celalettin Ökten olan okullar üzerinden bir denemeye girişildi.
"Celal Hoca" hayırla yad ediliyor... İşte ilk İmam Hatip Okulu'nun göz yaşartan hikayesi
Merhum Tahsin Banguoğlu, Merhum Tevfik İleri ve merhum Mahmud Celalettin Ökten bu ülkeye, insanlarımıza, değerler dünyamıza altın harflerle yazılmış büyük insanlardır. Dini bilgilerin öğretilmesinin önünü açmış isimlerdir. Bu kişilerin adlarının çeşitli eğitim ve öğretim kurumlarına verilmesi özellikle Mahmud Celalettin Ökten’in (Celal Hoca) isminin ülkemizin pek çok yerinde hayırla anılması ve İmam Hatip Okullarında yer alması tam bir kadirşinaslıktır…
Malum, Türkiye’de eğitim, her dönemde toplumsal talepler ile devletin modernleşme vizyonunun kesiştiği bir alan olagelmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında, devletin katı laiklik (laikçilik) ilkesini merkez alarak yeni bir toplumsal düzen inşa etme hedefi, eğitimin dinî içeriklerden arındırılması sonucunu doğurmuştur. Millet namazını kıldıracak, cenazesini kaldıracak imam bulamaz hale gelmiştir.
Anadolu’nun toplumsal dokusunu inşa eden manevi değerlerle yoğrulmuş bir millet olarak, eğitim politikalarında tamamen seküler bir çizgide kalmayı sürdürebilecek bir toplumsal zemin olmadığı içindir ki, katı CHP iktidarı bile son döneminde bu gerçeği görebilmiştir.
Bilindiği üzere, Osmanlı döneminde eğitim sisteminin önemli bir bölümünü medreseler oluşturmuş, medreseler yalnızca dinî bilgi değil, aynı zamanda dönemin ihtiyaçlarına uygun sosyal bilim ve fen derslerinin de verildiği merkezler olarak işlev görmüştür. Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte Tevhid-i Tedrisat Kanunu çıkarılmış, eğitimde birliği sağlama hedefiyle medreseler kapatılmıştır. Ancak bu kapatma, toplumda din hizmetlerini yürütecek insan kaynağının yetiştirilmesinde bir boşluk doğurmuş, halkın talepleriyle devletin laiklik ilkesi arasında sürekli gerilim üreten bir........
© Haber7
